Traditii si superstitii de Sfintii Trei Ierarhi

                                3 ioer

 

Ce sa dai de pomana pe 30 ianuarie
Traditii si superstitii pentru ziua de 30 ianuarie

In credinta populara, cei trei ierarhi erau trei doctori vindecatori de boli. In ziua in care sunt sarbatoriti (30 ianuarie) nu se lucreaza, fiind rau de ars, de friguri si de paguba.

In aceasta zi trebuie sa dam o lumanare de pomana, pentru ca intreaga viata sa fie luminata. In multe zone, familiile ii tin pe cei Trei Ierarhi de patroni ai casei, se face coliva si oamenii merg la biserica.

Pentru reusita familiei si a treburilor gospodaresti, in aceasta zi de 30 ianuarie nu se lucreaza. Sarbatoarea se tine ca sa ajute femeile sa toarca mai cu spor peste an. Se face praznic in onoarea sufletelor mortilor care nu au fost impartasiti.

De asemenea, sarbatoarea se tine pentru fericirea fetelor si pentru a-i apara de boli si de durere pe toti ai casei. Nu in ultimul rand, fetele fac vraji pentru a li se arata ursitul, ele nu lucreaza si mananca doar paine si sare. Se crede ca in aceasta zi incolteste sub zapada graul care a ramas neincoltit de cu toamna.

In traditia populara se spune ca din aceasta zi se schimba vremea. De-acum, din 30 ianuarie, se zice ca „se stramba partiile”, iar vremea da spre primavara. Daca stresinile curg, primavara va fi friguroasa, daca e ger, vara va fi calduroasa.

Se zice ca in aceasta zi, Maica Domnului a iesit la biserica cu pruncul Iisus, uitand ca n-a implinit inca 40 de zile de la nastere. S-a intors, pana la termen (2 februarie) si a facut o famioara (marama) pentru biserica.

 

Sursa:

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s