Lăsata secului. Tradiţii pentru spor şi sănătate

post_169684001

 

Duminică seara se încheie „Săptămâna albă”, denumită în tradiţia populară şi „Săptămâna brânzei”. După ospeţele şi petrecerile la nunţi, la care credincioşii au participat în timpul Câşlegilor de iarnă (perioada dintre Crăciun şi Lăsatul Secului), Săptămâna Albă a făcut trecerea spre Postul Mare şi i-a pregătit sufleteşte şi trupeşte pe credincioşi pentru intarea lor în Postul Paştelui.
În ultima zi din Săptămâna Albă, în duminica Izgonirii lui Adam din Rai (aşa cum se menţionează în Calendarul ortodox), creştinii ortodocşi sărbătoresc Lăsatul secului de brânză, praznic ce anunţă începutul Postului Mare sau al Patruzecimii, cel mai însemnat în religia ortodoxă.
La sărbătoarea Lăsatul de sec de brânză, creştinii se veselesc în familie şi în comunitatea în care trăiesc, consumând alimente admise, bucate de culoare albă, pentru că Biserica a rânduit dezlegare la produsele lactate şi la ouă, eliminând din alimentaţie carnea şi clisa (slănina). În această duminică se consumă ultimele bucate „de dulce”- lactate şi ouă. De luni, când începe Postul Mare, credincioşii ortodocşi intră într-o perioadă mai lungă de cumpătare şi de restricţii, care „Potoleşte trupul, înfrânează poftele cele nesăturate, curăţeşte şi înaripează sufletul şi îl înalţă”, aşa cum spunea Ioan Gură de Aur.

sursa:

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s