Despre mărţişor

 

martisor

Pe întâi martie, calendaristic, este prima zi de primavară şi oricâte eforturi va face iarna de acum, nu va avea putere asupra nou instauratului anotimp. Vremea se va încălzi aducându-ne zile din ce în ce mai luminoase, mangâiate de mult aşteptatele raze de soare, întreaga natură se trezeşte la viaţă.

Tradiţiile acestei zile, denumite şi ziua mărtişorului, sunt vechi de mii de ani, aducând cu ele legende frumoase.

Firul alb şi roşu simbolizează izbânda soarelui asupra zăpezii, sau dragostea (roşu) şi puritatea (alb), de aceea sunt dăruite persoanelor dragi.

Romanii îl sărbătoreau în această zi pe zeul Marte, patronul agriculturii, al primăverii, al renaşterii.

La români, una din legende spune că Baba Dochia a găsit o pară de codiţa căreia a legat un fir de aţă, iar acesta a fost primul mărtişor purtat vreodată, şi pentru ca aceasta să nu se supere şi să trimită înapoi ninsorile si viscolul, pe 1 Martie se poartă acest simbol al primăverii. Dar nu numai în această zi, ci de-a lungul tuturor zilelor babelor (între 1 şi 9 Martie), după care mărţişorul se agaţă de creanga unui pom roditor (punându-ne o dorinţă) şi aşa cum îi va merge pomului în acel an, aşa va fi şi anul nostru.

Aşteptăm cu bucurie ivirea ghioceilor, primele flori ale primăverii, ale căror bucheţele graţioase să le daruim fiinţelor dragi, cu toate că în ultimul timp nu doar ei sunt vestitorii primăverii, ci tot felul de flori, începând de la zambilele colorate şi parfumate, până la preţioasele orhidee.

Indiferent de mărţişorul  sau de buchetul de flori ales să nu uităm să ne bucurăm de această zi alături de cei pe care îi preţuim şi să ne repetăm în gând ca pe o mantra cea mai mare dorinţa a noastră, având convingerea că se va împlini, căci e început de lună, de primăvară, de soare în suflet…

 

imagine:

Reclame

4 gânduri despre „Despre mărţişor”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s