Vis de vanilie zâmbind amintirilor

E dimineaţa începutului de weekend când, la primele ore ale dimineţii, în liniştea ce încă domneşte peste întreaga casă, peste visurile toropite de lumina caldă, îmi stâng între palme cana preferată care aşteaptă să fie umplută cu lichidul ce încă nu trimite aburi în încăpere, îmi împrospătez gândurile visând la miresmele proaspete, fructate şi în acelaşi timp uşor picante, ale ceaiului VANILLA DREAM, care îmi înfrumuseţează trăirile şi-mi linişteşte cuvintele învolburate ce se cer aşternute pe pagini virtuale.

Torn cu grijă apa fierbinte peste combinaţia magică care conţine bucăţi de scorţişoară, de ghimbir, de vanilie, boabe de piper roz, cuişoare şi cardamon, toate amestecate cu frunzele arborelui de ceai rooibos, ce creşte într-o anume regiune a Africii de Sud, fiind cunoscut până în secolul optsprezece doar de către un număr restrâns de triburi indigene, un ceai fără cofeină, cu gust aromat, dulceag, bogat în antioxidanţi, fier, calciu, fenoli,  şi îl acopăr rapid, pentru a nu-şi risipi aromele.

Va trebui să aştept vreo patru-cinci minute pentru a se infuza, dar merită, pentru că-n  fiecare cană de ceai regăsesc zâmbetul acela naiv, ştiind că de undeva, de acolo de sus, îmi trimiţi lumină şi energie pentru o nouă zi minunată.

ceai3

Sorb cu nesaţ o gură din lichidul de culoarea soarelui topit, cu arome îmbietoare, simţind că mă reîntorc la zilele copilăriei, scormonind în noianul de amintiri, în căutarea primei mele întâlniri cu ceaiul. Surâd, revăzându-mă în sala cea mare a unui restaurant ce aparţinea hotelului în care eram cazaţi, într-o altă dimineaţă, în care ochii mei neobişnuiţi pe deplin cu lumina puternică întrezăresc silueta tatălui care-mi vântura ceaiul, răsturnându-l dintr-o cană în alta, pentru ca eu, o mogâldeaţă moţată de numai cinci anişori, să mă bucur în voie de aroma lui subtilă la o temperatură potrivită. Făcea asta cu atâta îndemânare şi drag, încât, multe priviri admirative s-au aţintit asupra lui.

Zâmbesc amintindu-mi de provocarea celor de la BlogalInitiative ce ne îndeamnă să ne imaginăm că blogul nostru ar fi un sortiment de ceai, sau cafea.

Nu m-am gândit să-l categorisesc în vreun fel până acum dar, cred că nu strică să fac asta. Aşa am ajuns la concluzia că uneori e cald, duios, depănând poveşti, versuri de suflet, sau chiar legende, alteori izbucneşte, plin de energie, strigându-şi nemulţumirile (cam rar ce-i drept), iar şi mai rar se linişteşte căpătând o oarecare înţelepciune, încercând să transmită câte ceva din experienţele pe care viaţa ni le aduce în cale, ca o bunicuţă cu voce caldă ce deapănă sfaturi pentru ai săi nepoţi zvăpăiaţi.

0_89672_vanilla_dreamcrop

Exact ca şi ceaiul ales. Vanilia, scorţişoara le-aş asocia cu anii copilăriei fără griji, căldura şi duioşia, poveştile şi legendele; cuişoarele, cardamonul, boabele de piper roz, ceva mai spicy, s-ar potrivi cu izbucnirile cele răzleţe, iar ceaiul rooibos alături de ghimbir s-ar armoniza cu înţelepciunea care, uneori, ar vrea să iasă la iveală.

Nenumărate ar putea fi alegerile potrivite fiecăruia dintre noi căci, dacă vom păşi în cafeneaua-ceainărie cu nume de vremuri apuse, chiar şi numai pe pagina ei virtuală, va fi imposibil să plecăm fără a ne alege ceva.

UntitledEu vă invit în camera din faţă unde veţi găsi cele mai neaşteptate sortimente de ceai, peste 180, sau cafea, mai mult de 20 tipuri, cu arome care mai de care mai fistichii, pentru toate gusturile, alături de felurite delicatese «de casă», exact aşa cum în copilărie, tot în camera din faţă, camera cea bună din căsuţa bunicilor, ne pierdeam printre scrinurile pline de lenjerii apretate cu miros suav de lavandă, răscolind rafturile dulapurilor în căutare de ceva gustos şi unde, negreşit, găseam specialităţi puse acolo  anume pentru noi.

Despre multiplele beneficii pe care substanţele conţinute de ceaiuri le au asupra organismului (uleiurile eterice pe care le conţin acţionează ca adevăraţi antioxidanţi pentru a proteja organismul împotriva bolilor cronice,  inhibă dezvoltarea viruşilor şi a bacteriilor, au proprietăţi diuretice şi antiinflamatorii, favorizează detoxifierea, ajută corpul să lupte împotriva îmbătrânirii celulare şi multe altele), desigur că am aflat cu toţii dar, despre cele asupra sufletului ştim ceva?

Aş putea să enumăr câteva dintre ele, însă…

Mai ai vis de vanilie? se auzi o voce şoptită ce mă anunţă că a sosit timpul să-mi încep, cu adevărat, noua zi şi două braţe calde mă cuprind cu drag.

Mai am… visuri, arome suave de copilărie şi gânduri multe spre bucurii redescoperite ce se cer aşternute.

Aşadar eu mi-am divulgat alegerea, dar sunt curioasă, ce sortiment de ceai, sau cafea, credeţi că s-ar potrivi cu blogul vostru.

 logo

Îmi puteţi spune ?

18 gânduri despre „Vis de vanilie zâmbind amintirilor”

      1. Nu trebuie să renunţi la plăcerea de a savura o cafea, au peste 20 de sortimente în … cameră… Ceaiurile le beau şi eu în dimineţile de weekend, când am suficient timp să le savurez, în rest… cafea, iar pe cea de mâine dimineaţă o voi bea cu gândul la tine.:)

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s