Creşte valoarea casei scăzând valoarea utilităţilor

 

Unele lucruri sunt iubite pentru că au valoare. Altele au valoare pentru că sunt iubite” – C.S. Lewis

Cum aş putea să nu iubesc casa în care am petrecut cele mai frumoase vacanţe, situată într-un sat cu oameni buni şi harnici care munceau din zori şi până-n seară pentru a-şi asigura traiul zilnic. Dar anii copilăriei sunt fără griji, neştiind pe atunci de toate cele necesare într-o gospodărie. In ultima perioadă viziunea asupra lucrurilor s-a schimbat, iar timpul a lăsat urme nu numai asupra noastră, a oamenilor, ci şi a caselor, a locurilor dragi, instalându-se, puţin câte puţin, uzura. O bună bucată de vreme nu am mai ajuns în acele locuri, însă, revăzându-le, am observat că acoperişul şi pereţii ar avea nevoie de reparaţii, iar în perioada de iarnă, sunt sigură că, numai cald nu e.

i2

E nevoie de investiţii serioase pentru a aduce căsuţa  măcar la starea în care se găsea cu ceva timp în urmă şi tot căutând soluţii mai economice, am descoperit programul „Confort pentru casa ta” care oferă sfaturi practice pentru cei ce vor să-şi izoleze casele cu forţe proprii, fiind parte din Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare şi a campaniei „Căldura la îndemână”, având ca parteneri în ţara noastră Ministerul Dezvoltării Regionale, Asociaţia Auditorilor energetici, Ministerul Mediului, organizând cursuri de formatori în domeniul eficienţei energetice a clădirilor, precum şi cursuri de instruire pentru specialişti din cadrul primăriilor.

Acum când toată lumea pare că-şi îndreaptă atenţia, din ce în ce mai mult, spre natură, când ne alegem cu tot mai multă grijă alimentele, hainele şi încălţămintea din materiale cât mai naturale, de ce nu am face acelaşi lucru şi pentru casele noastre, adică, să-i alegem haine noi, călduroase, din  materiile prime ce ne sunt la îndemână, uneori, fiind catalogate drept deşeuri.

Materialele  ce pot fi folosite sunt ecologice,  fără costuri ridicate, putându-se folosi stuf şi papură, fibre de in , cânepă, sau tulpine de floarea soarelui, chiar şi lână de oaie, care vor fi tratate, bine uscate, utilizându-se argilă, var stins, ce au rolul de liant, bactericid, bio -conservare, protejare şi stabilizare la umiditate.

Indiferent de zonele în care sunt situate casele, resursele naturale, produsele uzuale, sunt la tot pasul, făcându-ne alegerea mult mai uşoară.

În casele bio facturile tind spre zero, aşa ar fi ideal să spunem, dar nici nu suntem prea departe de adevăr.

caldura

Cu puţin efort, multă voinţă şi drag pentru casele în care locuim, fie că le-am primit moştenire de la părinţi sau bunici, fie că ni le-am cumpărat după agoniseala unor ani, trăinicia şi confortul vor creşte simţitor, scăzând, în acelaşi timp, costurile pentru întreţinere.

Studiind cu atenţie proiectul pus la dispoziţie, un adevărat manual al tuturor paşilor necesari de urmat, foarte detaliat, însoţit şi de imagini explicite, am ales ca izolarea casei să fie făcută cu ajutorul materialelor de izolare granulare (tocătură din resturi lemnoase), astfel, chiar şi aplicând cea mai costisitoare variantă, cu structură adițională din lemn, cu tratamentul materialelor cu soluții de var natural și argilă, cu plasă metalică zincată, cu o casetare foarte stabilă și cu aprovizionarea cu var deja stins, costul estimativ este de cca. 27 lei/mp, ceea ce mi se pare extrem de convenabil, mai ales că toate acestea ne sunt la îndemână,  constituind resursele naturale de care beneficiază zona în care locuim.

Aici unde codrii șoptesc povești neștiute, deșeurile lemnoase și-au găsit cea mai bună întrebuințare, iar căsuța poveștilor copilăriei zâmbește fericită, cu glastre înflorite la ferestre. Cred că oricine ar putea beneficia de aceste materiale naturale pentru confortul casei sale şi cum bine se ştie ” Omul înţelept îşi face iarna car şi vara sanie„. 

Bunicii ar zâmbi fericiţi văzându-şi căsuţa astfel îngrijită, iar zilele de iarnă, ce nu sunt tocmai departe, vor fi de-acum mult mai călduroase îndemnând la amintiri cu iz de copilărie, mere coapte şi vanilie, depănate cu drag la gura sobei, fără teama gerurilor cumplite ce ar putea afecta temperatura din interior, a zăpezii ce s-ar putea infiltra prin pereţi sau acoperiş, a podelelor reci, toate fiind acum, datorită izolţiei termice, mai trainice, ajutându-ne să lăsăm neliniştile deoparte.

tophouse2

Aşadar, nu uitaţi, prin aplicarea acestor sfaturi, creşteţi valoarea casei  scăzând valoarea utilităţilor. 🙂  

4 gânduri despre „Creşte valoarea casei scăzând valoarea utilităţilor”

  1. Un subiect pe care eu nu l-am abordat tehnic, mai deloc. Mult îmi plac mie aceste lucruri. Parcă mă văd făcând var stins, lut și panouri. Am asistat deseori la asta, dar, culmea e, ca in afara de niste rulouri de lana, la interior, nu mi-am putut face casa cu astfel de panouri. Era noiembrie..

    Apreciat de 1 persoană

  2. Pentru că tot par la îndemână, chiar dacă necesită efort, timp, îndemânare și îți plac astfel de lucruri, cât mai aproape de natură, nu ar fi rău să te mai gândești la câteva soluții pentru îmbunătățirea locului tău drag. Sunt sigură că ți-ar ieși de minune. 🙂

    Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Floare de Colt

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Kundalini

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

O carte nescrisă

Mă puteți citi pe monasimon.ro

Ramona spune

Am pareri si nu le pot tine doar pentru mine.

Colţ de suflet

,,Desenează-ţi viața ȋn culorile preferate! Stă ȋn puterea ta!''---Florina Popa Dumșe

DINCOLO DE MINE

in spatele tacerii, se ascunde tipatul

Ganduri rescrise

„Cele mai vechi și scurte cuvinte – „da” și „nu” – sunt cele care necesită cea mai multa gândire.” (Pitagora)

Fericirea dintr-o clipă

...asortată unui gând bun.

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

Se mai întâmplă

De obicei râd, dar uneori nu.

pogaciblog

Welcome to your new home on WordPress.com

De-ale Dianei

Lifestyle & blogging

MiluJurnal

Jurnal de lectură, călătorie, capricii și delicii

ialinascrie

Drumuri spre lumina

Dana Fodor Mateescu

Poveștile mele sunt vii și mă scot din minți. Mă rod pe dinăuntru. Le cert și le iubesc, le mângâi, apoi le gonesc, le ucid și le readuc la viață. Sunt ale mele. Uneori, mă îmbracă de sus până jos, mi se prind în păr, la gât și pe fiecare deget. Eu însămi sunt o poveste.

blogdezâmbit

,,Zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău.''

Despre tine. Despre suflet.

Aranjez cuvinte și culori.

La porțile Atlantidei

Dincolo de teamă se află toate răspunsurile

%d blogeri au apreciat: