Momente din zi cu arome şi beneficii, oricum şi oricând

arta ceaiului-1452285060

Nu se ştie sigur ţara de provenienţă a ceaiului, descoperit acum cinci mii de ani, dar în China se foloseşte aceeaşi hieroglifă pentru ceai, voiciune, robusteţe, iar cuvântul care denumeşte planta are origine chinezească, „cea” însemnând „frunză tânără”. În Rusia băutul ceaiului a ajuns o adevărată artă, prin secolul XIX, iar locuitorii păreau să nu mai aibă nevoie de ceasuri, povestind cele întâmplate în funcţie de ceaiul de dimineaţă, prânz sau seară, de cât de calde sau reci erau samovarele în acele momente.

Cu toate acestea, încetul cu încetul, a devenit o băutură populară în toată lumea, apreciată de mari şi mici, cu gusturi şi arome din ce în ce mai diferite, speciale, satisfăcând multitudinea de preferinţe, sau, uneori, surprinzând de-a dreptul.

Tehnicile de prepare a ceaiului, de la cele mai complexe până la cele mai simple, au şi ele urma lor de poveste, istoria lor, ce vine să confirme vechimea şi calităţile acestei băuturi, atrăgând priviri curioase, sau preparându-se în taină, după anumite ritualuri ce păreau însoţite de descântece străvechi, menite a aduce plus de savoare şi beneficii.

S-a întâmplat să fiu martor tăcut al unui astfel de ritual, urmărind cu uimire mişcările precise ce se înlănţuiau tainic, aducând cu ele arome şi cântec neştiut de ceai cules în zori de zi, uscat în soare torid, ambalat în pungi fine cu clips pentru resigilare, străbătând mări şi ţări pentru a ajunge aici, la întâlnirea cu Marea Răcoreală, ce va potoli şi cele mai însetate firi, reenergizându-le şi remineralizându-le, în funcţie de preferinţe şi momentul zilei.

images (3)

Dimineţile în care te trezeşti lipsit de vlagă şi-au găsit inamicul, iar în secundele acelea, ce se topesc imperceptibil asemenea cuburilor de gheaţă în cana cu ceai, timpul pare suspendat între a fost şi va fi, prezentul aflându-se într-o nemişcare profundă, în care, doar explozia gustului domneşte peste întreaga fire.

Momentele acelea în care eşti cuprins de o moleşeală teribilă şi simţi că ai nevoie de ceva care să te scoată din toropeală, când un Tuareg, nu musulmanii din inima deşertului (touareg), nici varianta Volkswagen, care mi-ar fi utilă, totuşi, ci o cană de ceai verde cu mentă Nana cultivată, mai ales, în Orientul Mijlociu şi nordul Africii, te răcoreşte, şi energizează pentru o bună perioadă de timp, momentele acelea speciale care se transformă în nerăbdarea de a-l savura cât mai rapid, devin de nepreţuit, fiind sigur că ai găsit ac de cojocul extenuării.

Atunci când orele păreau să se târască interminabile, între aceiaşi pereţi, aceleaşi figuri cunoscute, plictisite de activităţile mereu aceleaşi, ca în „Ziua cârtiţei”, aşteptând cu nerăbdare o clipă de respiro, ceva care să te scoată din cercul acesta fără de început sau de sfârşit, am reuşit să găsesc soluţia ideală.

arta ceaiului

Când savurarea ceaiului devine un obicei, ce poate fi mai potrivit după un prânz frugal luat în pauza de masă, decât o Mantra?!? Nu, nu fraza aceea pe care o repeţi la nesfârşit pentru a-ţi linişti şi întări subconştientul, ci băutura cu aceeaşi denumire, care îmbină gustul delicat al ceaiurilor verzi şi albe, cu adaos de fructe Goji, conţinând surse importante de antioxidanţi ce cresc imunitatea, ajută la protejarea oaselor şi ligamentelor datorită conţinutului în minerale şi nutrienţi, încetinind, în acelaşi timp, îmbătrânirea pielii. Cum ar putea să nu devină o adevărată mantra pentru minte şi întregul organism?

Serile le petrecem în compania ceaiurilor fără teină, din pachetul Fruity Summer pe care l-am găsit cu 50% reducere, având gust de fructe, răcoritoare, obligatoriu cu gheaţă, ce par să facă zăpuşeala mai suportabilă, mai ales că ne adună în jurul măsuţei de ceai pe care o avem în balconul plin de flori, feriţi de priviri indiscrete  şi razele de soare.

Dar weekendul sparge tiparele instituite în timpul săptămânii, lăsând imaginaţia să zburde în voie prin multitudinea de gusturi şi arome oferite de Arta ceaiului, simţindu-ne liberi să alegem orice,  atunci eu savurez ceaiul Oolong Berry Witch, un ceai semifermentat cu fructe de pădure, în compoziţia căruia regăsesc coacăze negre şi roşii, flori de soc şi căpşuni, o specialitate mai puţin bogată în teină, cu un important rol în combaterea efectelor îmbătrânirii tenului, o adevărată vrajă; fiului meu îi prepar Pina Colada, un amestec de hibiscus, bucăţi de măr, fulgi de cocos, coajă de măceşe, stafide, bucăţi de ananas caramelizat, o adevărată sărbătoare estivală a gusturilor; iar soţului îi ofer Marrakech Mint, un ceai verde cu mentă care pare a fi fost descoperit de beduini acum câteva sute de ani, fiind unul dintre cele mai apreciate sortimente de ceai, cu numeroase beneficii, la care apelează şi negustorii din bazarurile din Maroc şi Egipt pentru a-şi convinge clienţii să le cumpere produsele, un ceai revigorant al prieteniei.

Prietenilor dragi le oferim, după preferinţe, ceaiuri calde sau cu gheaţă, cu arome tari, sau vanilate, cu fructe de pădure, sau suave, în culoarea mierii. Prepararea e o plăcere datorită accesoriilor potrivite, iar degustarea una şi mai mare. Vara aceasta se poartă Ice Tea, iar terasele se pot muta acasă, în compania celor dragi, ingredientele preferate fiind livrate într-o zi sau două, astfel, fiind imposibil de a rămâne fără ele. S-aveţi o vară răcorită la timp cu ingrediente naturale!

pizap.com14675493733821

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s