Risipire

 

Au plutit cât au plutit în derivă, mai apoi gândindu-se că le-ar fi mai bine dacă ar ajunge la destinaţie, lungindu–se pe covorul proaspăt de frunze arămii. Aş fi putut reţine măcar unul, în palmă, până când i-aş fi făcut culcuş moale din cuvinte, înşirându-l pe o hârtie virtuală sau nu, aducându-i argumente solide că i-ar fi mai bine acolo.

Gândurile, căci despre ele e vorba, şi-au pierdut unele abilităţi de a se lega în povestiri, preferând să zacă, aşa, pe etape nedefinite, să răscolească prin aleile de pietriş, doar doar şi-or mai găsi perechi printre cele demult uitate.

Cred că au celula lor proprie, dotată cu unele capacităţi de autoreproducere şi autoconservare, al cărei nucleu înmagazinează tot ce au fost sau au devenit între timp. Dacă le-aş putea diseca cred că mi-aş alege cea mai generoasă felie, din clipele vesele, colorate, magice, fără a mai despica firul în patru.

Pe cele încărcate de jale aş putea să le şterg din memoria colectivă, poate astfel voi reuşi să nu revină iar, şi iar, ca un ecou amplificat la nesfârşit.

Le-aş putea înarma, pe cele bune, cu o sabie care ar avea şi rol de stăvilar împotriva celorlalte, risipindu-le în eter, fără putinţa de a se întoarce sau de a stăpâni alte teritorii, pur şi simplu dizolvându-se într-o fantă luminoasă de iubire, această armă perfectă, încărcată cu atâtea energii pozitive provenind din perioada medievală, când pare-se că totul era mult mai simplu.

M-aş fi înfuriat, altă dată, că le-am lăsat să se piardă fără noimă, că nu am reuşit să prind în palmă măcar unul singur de teama că s-ar fi topit ca un fulg, în urma lui rămânând doar o picătură caldă, ca o lacrimă poposită după un drum lung, tocmai în centrul unui deşert necuprins.

unnamedAş fi putut să le păstrez în recipiente preţioase, ca pe nişte ofrande ale toamnei ce tocmai a început, risipindu-şi aromele îmbietoare şi culorile unice în jur, dar ar fi fost o încercare inutilă de a reţine ceea ce nu poate fi reţinut.

Înserări brunete dau târcoale gândurilor fragede abia născute. Ele vor fi, atâta timp cât vor vrea să fie, aşa cum vor vrea să fie, fără intenţie de risipire.

Folosind aceeaşi duzină de cuvinte (jale, destinatie, brunete, sabie, pietris, abilitati, etape, felie, celula, infuriat, argumente, medievala) aleasă de Vienela, cei care au scris  şi pentru tema săptămânii „Risipire” şi-au aşezat articolele, ca de obicei, în tabel la Eddie.

imagine: G+

Reclame

4 gânduri despre „Risipire”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s