Din viaţă, ca-n viaţă

etern

Simţea, de cele mai multe ori, că are nevoie de linişte pentru a putea fi în acord cu ea şi gândurile ei. Orice zgomot cât de mic îi întrerupea firul gândurilor care se destrămau la fel de uşor precum puful păpădiilor risipit de vânt, iar cuvintele păreau să rămână suspendate în eter. Le-ar fi făcut o capcană care să le ţină undeva între degete şi tastatură, fără putinţa de a se risipi. Ar fi cârpit cu zâmbete orice pauză lăsată de fuga lor si ar fi înnădit frază cu frază, în minte, până când ar fi căpătat un contur verosimil.

Ar fi putut ţese cu fir de mătase, rezistent, orice idee, pe războiul putred al incertitudinilor, ros de umezeala ploilor nesfârşite de lamentări şi neputinţe, cu urzeală zdravănă de idealuri certe, de crezuri ce se vor împlinite, care-şi cereau cu voce baritonală dreptul la atenţie.

Nu, un gând nu poate fi etern, nici măcar un ideal, dar să încerce a le împlini pe toate i se părea curată nebunie.

Viaţa nu îi oferise numai căi presărate cu petale de trandafir, nici poduri aurite peste apele tulburi pe care le-ar fi vrut acoperite de gheaţa nepăsării, dar era conştientă că nu se născuse cu această calitate. Ar fi putut fi orice şi oricum, numai nepăsătoare sau lipsită de empatie nu.

Îşi ţinea imaginaţia trează, lăsând-o aprinsă, uneori, de filmele mute ale realităţii în care protagoniştii păreau a fi înlănţuiţi într-un vals al rozelor nesfârşit, vrând să uite că totul e doar poleială iluzorie. Părea, uneori, cufundată într-un somn superficial, cu visuri colorate, din care nu ar mai fi vrut să se trezească. Ştia că asta nu e o soluţie, ci doar o armură pe care o purta atunci când realităţile vieţii deveneau de nesuportat, fiind mai uşor, astfel, a-şi ascunde nemulţumirile, neîmplinirile care o bântuiau.

Dar ştia, în acelaşi timp, că ar trebui să fie conştientă de faptul că posedă o avere de neînlocuit, una pe care nu ar fi dat-o în schimbul niciunei străluciri efemere.

Chiar dacă viaţa i se părea deseori grea, supunând-o la încercări care îi păreau nemeritate, avea puterea de a le trece pe toate, de a izbândi, chiar şi atunci când orice portiţă salvatoare i se părea a fi ferecată.

S-ar fi putut revolta, dar cui i-ar fi păsat?!? S-ar fi războit, dar cu cine?!? Ar fi cerut cont tuturor planetelor, constelaţiilor, lunii negre, lunii magice, lunii sângerii, Pământului însuşi sau chiar soarelui, dar toate ar fi râs în sinea lor.

Îşi coborî pleoapele de parcă ar fi vrut să-şi stăpânească gândurile contradictorii, rămânând aşa, ca într-un început de rugăciune.

Cu aceeaşi duzină de cuvinte (etern, idealuri, orice, viata, aprinsa, minte, putred, gheata, somn, ascunde, avere, grea) s-au mai jucat şi alţii, ale căror scrieri nu sunt cuprinse, încă, în niciun tabel.

 imagine: Pinterest

10 gânduri despre „Din viaţă, ca-n viaţă”

 1. De multe ori m-am intrebat daca revolta poate fi o solutie, dar in cele din urma mi-am spus ca doar un plan bine gandit si aplicat corect e mult mai bun decat o stare emotionala si plina de adrenalina care oricum ar incetosa orizontul! Evident, de multe ori insa ne ia „valul”! 🙂
  Seara frumoasa, draga Dana!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Şi chiar dacă ne-am întrebat la ce e bună revolta, uneori nu ne putem opri din a ne ridica măcar gândurile împotriva a ceva sau cuiva, doar după ce furtuna se mai potoleşte putem judeca la rece. Planurile sunt bune, dar putem trăi numai după planuri bine stabilite? Eu una cred că nu. Seară frumoasă, Suzana! 🙂

   Apreciază

 2. Uneori spun ca traim din inertie, luand ce e bun, dar stiu ca e doar o altfel de stare dintr-o zi oarecare, caci in momentul cand „inertia” asta ne ajunge cu varf si indesat, ne grabim spre alte hotarari și zvacnim…ca intr-o nevoie uitata. Fain scris, iar ultima fraza mi-a smuls n zambet

  Tabel e, pe un alt blog, numit „bloguri de jocuri”, asa am vazut eu ..la Vienela, parcă.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Ieşim din starea de inerţie că nu putem trăi aşa la nesfârşit, dar momentele de respiro, de linişte, în care să fim doar cu noi înşine chiar sunt benefice. 🙂 Trebuie să caut acel tabel căci nu l-am văzut, încă. Ultima frază a fost scrisă pentru a face legătura cu tema de luni „Rugăciune”, care urmează a fi postat.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s