Paşi noi spre un nou început

fractali

Ştia că lipsa soarelui induce stări de depresie, mai uşoare sau mai grave, stări din acelea în care se simţea lipsită de orice chef, în timpul cărora ba nu ar vrea să mai părăsească patul călduţ, ba nu-i vine nici să citească, nici să comunice cu cei din jur, ba ar mânca mai tot timpul ceva bun, dulce sau sărat, în funcţie de starea de moment, ba ar sta cu ochii lipiţi de ecranul televizorului în aşteptarea unui film bun.

Avea nevoie de un impuls, de o cheie care să-i deschidă uşa spre pofta de viaţă, de a face altceva, de a ieşi din starea de anxietate ce părea să pună stăpânire pe ea.

Timpul se prelingea greu perceptibil odată cu acele secundarului care făceau un zgomot sec din cauza mecanismului ascuns în cutia de lemn lăcuit ce părea prea mare pentru el, măsurându-i gândurile nu tocmai luminoase, anunţându-şi trecerea prin bătăile de gong auzite la fiecare oră. Ar fi aruncat orologiul acela îmbătrânit chiar în acea clipă, dacă nu ar fi fost una din moştenirile de familie care aduceau locuinţei un aer de muzeu, în care curgerea timpului încremenise între zidurile îmbrăcate cu mătase, ce păstrau miros de tămâie şi lavandă, în culori stinse, îmblânzite de soarele care se strecurase atâta amar de vreme prin ferestrele acum acoperite cu draperii grele de catifea.

Ar fi vrut să se poată scutura de tot praful amintirilor care cântărea prea mult pe umerii ei fragili, povară ce părea tot mai greu de dus de la o zi la alta. Ar fi vrut să lase totul aşa cum era, un cadru familiar dintr-un album cu fotografii de familie şi să păşească spre o viaţă nouă, mai luminoasă, mai altfel, dar pentru asta ar fi trebuit să se rupă de tot ceea ce o înconjura, să le lase în nemişcarea lor şi să le privească doar ca spectator, nu ca protagonist ce face parte din acea piesă.

Strânse puternic pleoapele şi se aruncă în gol.

În golul acela creat între gânduri şi trecerea timpului, în care totul părea să aibă o altă înfăţişare, o altă curgere, infinite posibilităţi şi percepţii ale culorilor, obiectelor, stărilor, materiei însăşi, un alt început şi chiar un alt sfârşit, un vid care nu mai era vid, acum, populat de înţelegerea tacită şi subtilă a momentului dat, ce-şi găsea multiplicările nesfârşite în interiorul fiinţei sale. O astfel de experienţă a fost menită să-i schimbe cursul vieţii, devenind, pentru o clipă, spectator imparţial al propriilor sale trăiri, agăţat de o bulă salvatoare de aer curat, o bulină  ce împrumutase culorile curcubeului, având menirea de a o purta spre mal, un ţărm al schimbării, al unor paşi de început a noii sale vieţi.

Îşi va procura o cartelă care îi va deschide orice uşă, chiar dacă va fi dotată cu sisteme de închidere electronice sau nu, chiar dacă va trebui accesată manual sau nu, chiar dacă posibilităţile de a pătrunde dincolo de ele vor fi infinite.

O singură monedă mai păstră din vechea ei viaţă pe ale cărei feţe erau gravate chipurile celor dragi, iar tot ce însemna trecut, orice scriere, orice amintire, va rămâne dincolo de zidurile fortăreţei nou create.

Din aceeaşi duzină de cuvinte (matase, tamaie, moneda, impartial, vid, cartela, cheie, bulina, anxietate, perceptibil, altfel, scriere) s-au mai ivit scrieri pe care le găsiţi în tabel la Eddie.

Imagine:

2 gânduri despre „Paşi noi spre un nou început”

  1. Vad ca te-ai „azvarlit ” intr-o imagine de fractali. Si ai spiralat cuvinte pe curburile lor.
    Uneori ma gandesc daca ei nu sunt o cheie spre drumurile dorite de noi. Sau imi place sa cred asta. De ce nu ar fi posibil?

    Seara frumoasa si colorata, draga Dana!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s