Poirot, parfumurile şi Moarte pe Nil

Se bărbierea cu aceeaşi atenţie pe care o acorda acestei activităţi, uneori  chiar şi de două ori pe zi, căci părul negru, aspru şi des îi cam dădea de furcă, iar prin hobloul deschis al cabinei sale pătrundeau izuri sălbatice de mâl şi ierburi uscate.

Era un bărbat pedant, care acorda mare interes aspectului său exterior, cu toate că o anumită dezordine studiată ce îi era caracteristică, putea induce uşor în eroare la prima vedere, făcându-i pe cei care nu îl cunoşteau să îşi formeze o impresie greşită.

Reuşea să pară complet absorbit de ceea ce făcea în acel moment, fie că juca dame, citea ziarul sau, pur şi simplu, aţipea, când, de fapt, era atent la orice mişcare sau vorbă din preajma sa. Alterna în vorbire expresii ale limbii franceze, care unora le păreau cel puţin curioase, iar lui mai melodioase, mai expresive, mai familiare, gândind mai detaliat în franceză, fapt care se datora originii sale belgiene.

Întinse mâna spre etajeră, dar gestul îi rămase neterminat, pentru o fracțiune de secundă degetele adunate ca pentru a prinde ceva împrumutând o postură stranie. Nu, astăzi nu va folosi parfumul obișnuit. Era suficient  after shave-ul obținut doar din ingrediente naturale după o rețetă veche pe care o mai avea o singură persoană, vânzătorul din drogheria aceea micuță ascunsă la marginea cartierului într-o clădire cu aspect veșnic proaspăt, ca și proprietarul său despre care se zvonea că ar deține secrete bine conservate din vremuri imemoriale. Produsele sale prindeau viață doar în nopțile târzii cu lună plină, într-o încăpere aflată la subsolul aceleași căsuțe mai mult înaltă decât largă sau lungă, în a cărei mansardă locuia.

 Se gândise că aromele din flaconul opac de cobalt s-ar putea amesteca ușor cu ale altor persoane din jur, derutându-l. Mefisto era parfumul pe care Hercule Poirot îl folosea în acea perioadă, cu miresme amestecate de lămâie, lavandă, bergamotă, trandafir, iris, ce se linişteau curând în note de chihlimbar, cedru, mosc şi lemn de santal.

Avea nevoie de o mare claritate pentru a putea realiza tot ceea ce-și propuse, pentru a descurca ițele atât de încâlcite ale poveștii în care, fără voia lui, fusese târât.

Mintea îi lucra febril, iar asta se putea observa doar în ochii săi ce prindeau întunecimi adânci, cu sclipiri de felină. Mai avea fix 8 minute până când va trebui să se îndrepte spre locul de întâlnire. Toate acțiunile sale aveau o precizie de ceas elvețian, fie că își îndeplinea ritualurile zilnice, își onora invitațiile sau, pur și simplu, așa cum ar fi părut celor care nu-l cunoșteau, își pierdea timpul.

Trase scaunul masiv din fața măsuței de abanos cu incrustații fine de sidef, printr-o mișcare sigură, dar lipsită de orice brutalitate, luă din teancul de hârtii,  așezat în colțul stâng al mesei, câteva coli și începu să aștearnă pe ele cu o exactitate de matematician tot felul de scheme complicate. Numele persoanelor prezente în croazieră erau echivalente cu tot atâtea denumiri ale parfumurilor celebre din acea epocă.

În seara precedentă reuşise a zări, prin deschizătura uşii, un colţ al măsuţei de toaletă din cabina celebrei moştenitoare Linnet pe care tronau nenumărate sticluţe, care mai de care mai preţioase, perii de păr şi oglinzi încastrate în argint cu inserţii de pietre preţioase, nelipsitul şirag de perle, la loc de cinste tronând Shalimar, probabil, parfumul preferat al acesteia.

Deci  numelei ei va fi legat de aromele orientale în care se regăseau citrice, bergamotă cedru cu treceri spre vetiver, patchouli, iasomie, trandafir, stingându-se uşor in miresme de vanilie, tămâie, lemn de santal, mosc, mir dulce şi piele.

La Jaqueline remarcase un amestec de piele, tabac- floral-pudrat, era desigur un parfum lansat în anii `20 ca o emancipare a femeii, acel Caron- Le Tabac Blonde cu miresme de flori de tei, garoafe şi pielărie, având ca note de mijloc stânjenel, ylang-ylang, vetiver, iar ca note de bază mosc, patchouli, cedru de Virginia şi vanilie. Desigur, era foarte potrivit firii ei rebele, hotărâte, mai ales în momentele ei decisive, unul din acestea fiind şi cel în care exclamase cu ochi furibunzi: ”Trebuie să-ţi urmezi steaua orinde te-ar duce, chiar şi spre un dezastru.”, ceea ce arăta cât de multă încredere punea în faptul că totul va avea un final fericit pentru dragostea ei cea mare fără de care nu ar fi putut trăi.

Chiar şi  Louise răspândea urma unui parfum, despre care avea să afle că Linnet se plictisise şi îi spusese că l-ar putea arunca sau face orice cu el,  în schimb Louise îl păstrase, preferând să îl folosescă din când în când, atunci când se gândea la marea ei iubire a cărei împlinire avea să fie curmată de împotrivirile sorţii, numită, bineînţeles,  Linnet.

Caron- Bellodgia, căci despre el era vorba, se deschidea în note de lăcrămioare, iasomie, garoafă, trandafir, ce lăsau locul scorţişoarei şi vetiverului haitian, curmându-se în miresme subtile de mosc, cedru şi lemn de santal.

Umpluse cu denumiri de parfumuri şi săgeţi trasate cu precizie şapte pagini, în total, în cele șapte minute pe care le petrecuse aplecat asupra lor. Le alăturase asemenea pieselor unui puzzle, după logica lui imbatabilă, rămânându-i în ecuaţie o singură necunoscută care ar fi întregit şi desluşit totul. Părea simplu, mai ales că el, Hercule Poirot, era persoana care se baza pe „exerciţiul minţii, norocul lăsându-l în seama altora.” În final scoase un oftat de mulțumire, lăsă totul în cea mai mare ordine și plecă spre a-și îndeplini celelalte îndatoriri ce nu puteau fi amânate sub niciun pretext.

Nu, astăzi nu va folosi parfumul obişnuit!

Alte povestiri parfumate pe aceeaşi temă „Parfumul personajelor  din romanul Moarte pe Nil” găsiţi în tabelul de pe blogul Mirelei.

Moarte pe Nil – Cinemagia

A fost o adevărată provocare!

imagini: Pinterest

 

19 gânduri despre „Poirot, parfumurile şi Moarte pe Nil”

 1. Ah, ce parfumuri îmbietoare ai reusit sa aduni în postarea ta! Si da, Poirot cred ca mirosea tare misterios, ca un adevarat „Mefisto”! 🙂 Buna alegere a parfumului, se potriveste cu caracterul ales! Cat despre partea feminine ce sa zic? Cred ca toate miroseau teribil de fin, de bogatie si mister, de joc fals si gelozie! Mi-a placut teribil articolul tau si ai foarte mare dreptate! Tema aleasa a fost chiar o adevarata provocare! Sa ai o duminica minunata, draga Dana!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Am avut emoţii, privitoare la alegerea parfumurilor, dar au trecut. La tine au fost încântătoare imaginile şi modul de abordare al temei, aşa, mai romantic… O duminică veselă şi frumoasă să ai şi tu, Ella! Mulţumeeesc! 🙂

   Apreciază

 2. Ce bucurie să citesc un articol bine scris, documentat, complex și…parfumat, foarte bine parfumat!
  Atenția deosebită acordată simpaticului domn Poirot, pedantul, elegantul și spilcuitul detectiv al Agathei Christie, merită aplauze. Casamorati chiar avea o clientelă fidelă și m-ai făcut curioasă asupra produselor lor, aflând astfel o sumedenie de lucruri interesante. Te-ai documentat temeinic și iată că povestea ta ne dezvăluie și nouă lucruri noi și interesante.
  Mergând pe latura sentimentală a lui Jackie, eu i-am atribuit parfumuri cu rezonanță amoroasă, dar n-am scăpat din vedere curajul și dorința ei de-a izbândi, indiferent care era mijlocul prin care-și atingea țelul propus. Un parfum ca Tabac Blond de Caron, ales de tine, i-ar fi mers mănușă.
  Cât despre Bellodgia, tot de Caron, fiind perioada când se aflau în plină vogă, se spune că a fost unul din cele mai frumoase parfumuri care s-au creat vreodată. Bogata moștenitoare cred că nu punea mare preț pe lucruri, și, în ciuda faptului că i-l dăduse ca pe o haină veche Louisei, a fost o favoare fără de voie, deoarece franțuzoiaca sigur a știut să-l folosească așa cum merita.
  Despre celebrul Shalimar s-au scris pagini întregi…Eu cred că o bogătașă răutăcioasă nici n-ar fi fost atrasă neapărat de un parfum atât de rafinat, ci ar fi preferat ceva mai greoi și dulceag, dar e o părere strict personală.
  Ne întrebam cu Radu Florin, propunătorul temei, unde sunt frumoasele parfumuri de altă dată?! Va trebui să ne obișnuim cu fragranțele banale, sau să căutăm rarități de nișă, în caz că se vor mai fabrica și acelea?! Uite, ce flacoane superbe, ce materiale de calitate, atât în ambalaje, cât, mai ales, în licoarea de preț pe care o conțineau! O adevărată artă!
  Dana, a fost o delectare să citesc povestea ta parfumată. O duminică frumoasă îți doresc!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mă simt cam pierdută în această lume nouă a parfumurilor, dar având alături oameni frumoși, documentați, gata să întindă o mână de ajutor la nevoie, așa cum ești tu, am reușit să mă descurc, cumva. Citind compoziția parfumuriolor mi se par asemănătoare și îmi închipui că diferența o face dozajul fiecărui ingredient folosit. Nu am avut bucuria de a le afla mireasma reală, dar cred că e un câștig imens pentru mine să aflu puțin câte puțin din aceste taine. Vă mulțumesc vouă, condeierilor parfumați și vă felicit pentru alegerea temelor. Pot doar să sper că voi avea prilejul de a mă apropia cât mai mult de aceste minunății. Tu ne dai indicații prețioase, ne susții și asta contează foarte mult. Să sperăm că povestea țesută în jurul acestor esențe vintage va dura cât mai mult. Într-adevăr flacoanele sunt superbe bijuterii ce conțin esențe prețioase. Îți mulțumesc pentru susținere și vorbele frumoase! Poveștile tale parfumate m-au atras de ceva vreme și e o încântare să descopăr de fiecare dată lucruri noi și cuvinte așezate cu drag de frumos. O săptămână luminoasă cu împliniri să ai, Mirela dragă! 🙂

   Apreciază

 3. Am citit pe „neclipite” randurile in care impletesti atat de frumos parfumurile. 🙂
  Hercul Poirot este unul dintre personajele mele preferate (in general) dar pana la aceasta provocare parfumata nu m-am gandit o clipa la ce produse cosmetice foloseste. 🙂
  Povestea pe care ai scris-o este minunata! Am tendinta de a vedea filmul din nou – urmarind de aceasta data nu actiunea, ci parfumurile. 🙂
  Duminica frumoasa iti doresc, cu drag.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Am vizionat recent filmul, ce-i drept, hotărându-mă să scriu despre Poirot, pentru că tot este atât de celebru. Lumea parfumurilor este nouă pentru mine și am avut nesinguranțe peste care am reușit să trec mulțumită ajutorului Mirelei. Cred că am nimerit, oarecum parfumurile cu personajele despre care am amintit. Mulțumesc mult, dragă Diana, să ai o săptămână veselă și înmiresmată! 🙂

   Apreciază

 4. Tot citesc si cred ca m-am ametit printre parfumuri pe care doar mi le imaginez… 😀
  Iti spun doar ca mi-a placut mult povestirea ta. Iar Poirot este un detectiv care imi place mult de tot, asa incat m-a incantat cum ai rasucit ideile in jurul lui!

  Seara frumoasa si o saptama usoara, draga Dana! ❤

  Apreciat de 1 persoană

  1. Dacă ai ști cât am amețit eu căutând parfumuri vintage care să se potrivească anilor 30… , dar se pare că am nimerit-o de această dată. O săptămână plină de parfum și culoare să ai, Suzana, mulțumesc! 🙂

   Apreciază

 5. wow!
  descrierea ta este atat de in spiritul personajului, parca am vazut un fragment de film! 🙂
  felicitari!
  si parfumurile, ce bine ilustrate si fermecator prezentate sunt…
  parfumuri adevarate, in sticlute cu adevrata spectaculoasecare chiar inchideau in ele o bogatie reala de arome
  fascinanta lume!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Dacă ar fi să dau din casă aş putea spune că am găsit parfumurile după imagini. Cumva, imaginile de pe Pinterest au un alt farmec, nu ştiu de ce şi nici dacă e doar părerea mea. Am căutat apoi aromele pe care le conţin şi anul lansării lor. Cred că Poirot e într-adevăr un personaj fascinant, fapt care m-a ajutat să iau hotărârea de a scrie despre el. Da, frumuseţi şi bogăţii apuse pe care putem doar să le bănuim. Mulţumesc pentru cuvintele tale! Să ai o săptămână minunată, Pandhoraa! 🙂

   Apreciază

 6. Si ziceai ca nu știi ce vei scrie. Dar de ce mă mir? Ai reusit, ca de fiecare data, sa pui culoare unor lucruri care, desi cunoscute, sunt evidentiate perfect prin modul tau de abordare. Saptamana frumoasa!

  Apreciat de 1 persoană

 7. O provocare tema, o provocare textul tau! L-am citit „pe nerasuflate”, o reinterpretare exceptionala a unei bucati de atmosfera de epoca, o mare placere reintilnirea cu un Poirot…altfel. Fascinant!
  Mi-a placut mult. ❤

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Texte pe față

Zic ce-am de zis

Doar un leu

Blog despre importanta fiecarui leu

Floare de Colt

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Kundalini

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

O carte nescrisă

Mă puteți citi pe monasimon.ro

Ramona spune

Am pareri si nu le pot tine doar pentru mine.

Colţ de suflet

,,Desenează-ţi viața ȋn culorile preferate! Stă ȋn puterea ta!''---Florina Popa Dumșe

DINCOLO DE MINE

in spatele tacerii, se ascunde tipatul

Ganduri rescrise

„Cele mai vechi și scurte cuvinte – „da” și „nu” – sunt cele care necesită cea mai multa gândire.” (Pitagora)

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

Se mai întâmplă

De obicei râd, dar uneori nu.

pogaciblog

Welcome to your new home on WordPress.com

De-ale Dianei

Lifestyle & blogging

MiluJurnal

Jurnal de lectură, călătorie, capricii și delicii

ialinascrie

Drumuri spre lumina

Dana Fodor Mateescu

Poveștile mele sunt vii și mă scot din minți. Mă rod pe dinăuntru. Le cert și le iubesc, le mângâi, apoi le gonesc, le ucid și le readuc la viață. Sunt ale mele. Uneori, mă îmbracă de sus până jos, mi se prind în păr, la gât și pe fiecare deget. Eu însămi sunt o poveste.

blogdezâmbit

,,Zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău.''

Despre tine. Despre suflet.

Aranjez cuvinte și culori.

%d blogeri au apreciat: