O sărbătoare uitată

Imagine: Pinterest

 

Astăzi se prefigurează a fi o zi veselă în ciuda vremii mohorâte, a cerului încărcat de nori ce-şi slobozeşte lacrimile mari şi dese peste noi, încercând, parcă, a fi în asentimentul bărbaților.

De ce?

Pentru că astăzi este o celebrare a femeilor, a lor, celor care trudesc pentru bunăstarea familiei. Este o sărbătoare preluată de la strămoşii noştri, dacii cei harnici şi mândri, care ştiau când să muncească, când să se distreze, cunoşteau momentele cele mai prielnice de a mearge la război sau a-şi celebra zeitățile.

De la ei s-a împământenit acest obicei năstruşnic, care dă mână liberă femeilor, aşa cum spunea Mircea Eliade citat de un alt mare Om al vremurilor noastre „În plin miez al verii fecunde, sunt trei zile în care femeile se pot răzbuna libere pe bărbaţii „leneşi, beţivi şi neperformanţi în pat”. Se poate specula că este o sărbătoare ce vine tocmai din matriarhat. În aceste zile femeile nu fac dragoste, ci război, adică ciomăgesc bărbaţii neascultători ai tradiţiei.

În ”Kalendar” pe 15 iulie este Ciurica, Chiriac Şchiopul, Ziua Femeilor, Circovii Mărinei.

Şi în ziua de astăzi, în prezent, serbarea folclorică se ţine tot trei zile, după numărul zeiţelor pământului, rodului şi a iubirii. Obiceiul lupilor, al dacilor! 

Ce altceva mai bun am avea de făcut într-o zi ploioasă, după ce toate treburile casei au fost puse la punct, decât să ne vărsăm năduful pe cei care nu s-au sinchisit a ne da o mână de ajutor, reuşind a ne aduce aminte de toate polițele neplătite şi amânate până acum?!?

Eu doar vă spun ce se sărbătorea pe 15 iulie, din moşi strămoşi, din timpul dacilor, agatârşilor, cabirilor, zi închinată zeițelor Kibele, Semele şi cabira Axiokersa, moştenire de la hiperboreenii care au locuit în aceste locuri cu mult înainte de sosirea indo-europenilor, dar nu vă îndemn să o faceți, pentru că ştiu că aveți bărbați iubitori, care nu se dau înapoi de a împărți îndatoririle gospodăreşti, ajutându-vă chiar şi numai cu o privire binevoitoare sau o vorbă bună.

Mai bine îmbrățişați-i, zâmbindu-le dulce şi lăsați celebrarea aceasta celor care au născocit-o, cu toate că mi se pare o mare şansă ratată.  🙂

 

Reclame

21 de gânduri despre „O sărbătoare uitată”

   1. Întotdeauna ceea ce cunoști bine ți-e drag să faci/ să practici. Noi avem o tradiție atât de frumoasă și colorată încât chiar ar fi interesant și pentru noi și pentru turiști, să fie exploatată. 🙂

    Apreciat de 2 persoane

 1. Nu stiam nici eu de aceasta sarbatoare, nici nu stiu cum sa o numesc cu adevarat.
  Si iar mi-ai facut „pofta”, de ideea de a ajunge la originile unor astfel de sarbatori. Cred ca sunt mari diferente fata de prezent!
  O duminica placuta tie, Dana, plina de inspiratie! ❤

  Apreciat de 2 persoane

  1. Mari diferențe, adevărat, căci strămoşii noştri ştiau să aprecieze lucrurile simple, se ghidau după soare, lună, stele, respectau ritmul nsturii şi se bucurau de minunile ei, fiecare avea locul său bine stabilit… Viață mai simplă, mai bună? … nu ştiu ce să spun, dar în mod sigur mai sănătoasă, părerea mea. O duminică după placul inimii tale, Suzana! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 2. Depinde de unghiul de privit.
  Dacă se lasă cu iubire în aceste trei zile s-ar putea să primească iubire tot anul, omul ştiind că nu s-a ridicat la aşteptări.Dacă se lasă cu păruială, oare ce le mai aşteaptă un an întreg…
  M-am găsit şi eu să vorbesc.
  Scuze, dar nu puteam să trec pe-aici fără un Bună Ziua!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s