O sărbătoare uitată

Imagine: Pinterest

 

Astăzi se prefigurează a fi o zi veselă în ciuda vremii mohorâte, a cerului încărcat de nori ce-şi slobozeşte lacrimile mari şi dese peste noi, încercând, parcă, a fi în asentimentul bărbaților.

De ce?

Pentru că astăzi este o celebrare a femeilor, a lor, celor care trudesc pentru bunăstarea familiei. Este o sărbătoare preluată de la strămoşii noştri, dacii cei harnici şi mândri, care ştiau când să muncească, când să se distreze, cunoşteau momentele cele mai prielnice de a mearge la război sau a-şi celebra zeitățile.

De la ei s-a împământenit acest obicei năstruşnic, care dă mână liberă femeilor, aşa cum spunea Mircea Eliade citat de un alt mare Om al vremurilor noastre „În plin miez al verii fecunde, sunt trei zile în care femeile se pot răzbuna libere pe bărbaţii „leneşi, beţivi şi neperformanţi în pat”. Se poate specula că este o sărbătoare ce vine tocmai din matriarhat. În aceste zile femeile nu fac dragoste, ci război, adică ciomăgesc bărbaţii neascultători ai tradiţiei.

În ”Kalendar” pe 15 iulie este Ciurica, Chiriac Şchiopul, Ziua Femeilor, Circovii Mărinei.

Şi în ziua de astăzi, în prezent, serbarea folclorică se ţine tot trei zile, după numărul zeiţelor pământului, rodului şi a iubirii. Obiceiul lupilor, al dacilor! 

Ce altceva mai bun am avea de făcut într-o zi ploioasă, după ce toate treburile casei au fost puse la punct, decât să ne vărsăm năduful pe cei care nu s-au sinchisit a ne da o mână de ajutor, reuşind a ne aduce aminte de toate polițele neplătite şi amânate până acum?!?

Eu doar vă spun ce se sărbătorea pe 15 iulie, din moşi strămoşi, din timpul dacilor, agatârşilor, cabirilor, zi închinată zeițelor Kibele, Semele şi cabira Axiokersa, moştenire de la hiperboreenii care au locuit în aceste locuri cu mult înainte de sosirea indo-europenilor, dar nu vă îndemn să o faceți, pentru că ştiu că aveți bărbați iubitori, care nu se dau înapoi de a împărți îndatoririle gospodăreşti, ajutându-vă chiar şi numai cu o privire binevoitoare sau o vorbă bună.

Mai bine îmbrățişați-i, zâmbindu-le dulce şi lăsați celebrarea aceasta celor care au născocit-o, cu toate că mi se pare o mare şansă ratată.  🙂

 

21 de gânduri despre „O sărbătoare uitată”

      1. Întotdeauna ceea ce cunoști bine ți-e drag să faci/ să practici. Noi avem o tradiție atât de frumoasă și colorată încât chiar ar fi interesant și pentru noi și pentru turiști, să fie exploatată. 🙂

        Apreciat de 2 persoane

  1. Nu stiam nici eu de aceasta sarbatoare, nici nu stiu cum sa o numesc cu adevarat.
    Si iar mi-ai facut „pofta”, de ideea de a ajunge la originile unor astfel de sarbatori. Cred ca sunt mari diferente fata de prezent!
    O duminica placuta tie, Dana, plina de inspiratie! ❤

    Apreciat de 2 persoane

    1. Mari diferențe, adevărat, căci strămoşii noştri ştiau să aprecieze lucrurile simple, se ghidau după soare, lună, stele, respectau ritmul nsturii şi se bucurau de minunile ei, fiecare avea locul său bine stabilit… Viață mai simplă, mai bună? … nu ştiu ce să spun, dar în mod sigur mai sănătoasă, părerea mea. O duminică după placul inimii tale, Suzana! 🙂

      Apreciat de 1 persoană

  2. Ce sărbătoare interesantă și amuzantă! 🙂 Iar meoldia superbă!
    Într-adevăr, în zilele noastre nu prea mai e nevoie să păstrăm așa tradiție. Bărbații s-au schimbat, spre binele lor :)))))

    O seară frumoasă!

    Apreciat de 1 persoană

  3. Depinde de unghiul de privit.
    Dacă se lasă cu iubire în aceste trei zile s-ar putea să primească iubire tot anul, omul ştiind că nu s-a ridicat la aşteptări.Dacă se lasă cu păruială, oare ce le mai aşteaptă un an întreg…
    M-am găsit şi eu să vorbesc.
    Scuze, dar nu puteam să trec pe-aici fără un Bună Ziua!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

VeroVers

Versuri din tinereţe - şi nu numai

ganduri

" Du-mă, fericire, în sus, şi izbeşte-mi tâmpla de stele, până când lumea mea prelungă şi în nesfârşire se face coloană sau altceva mult mai înalt şi mult mai curând". Nichita Stanescu.

Micile Mizerii

POVESTE CU PERSONAJE IMAGINARE, CONŢINUT AMBIGUU ŞI SFÂRŞIT NEDEFINIT

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

why is a raven like a writing desk?

writing letters to my thought mates

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Mala Teaha

photography, painting & color

lt.mala

ca o filozofeala si-n loc de...

Oala lumii

cu lingura prin oalele altora...

Texte pe față

Zic ce-am de zis

Doar un leu

Blog despre importanta fiecarui leu

Floare de Colt

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Kundalini

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

O carte nescrisă

Mă puteți citi pe monasimon.ro

Ramona spune

Am pareri si nu le pot tine doar pentru mine.

Colţ de suflet

Spațiu dedicat evoluției personale

DINCOLO DE MINE

in spatele tacerii, se ascunde tipatul

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

Se mai întâmplă

De obicei râd, dar uneori nu.

pogaciblog

Welcome to your new home on WordPress.com