Pelerinul

Mă priveai pe furiş cu ochii aceia pisiceşti, de-un verde stins bătând în gălbui, gata-gata să-mi răcoreşti orice senzaţie de toropeală, să alungi toată căldura strânsă în decursul verii, tot arămiul răsfirat pe pielea încinsă.
Îmi strecurai în vise foşnet de frunze uscate, tânguitor, suspin lasciv după seva proaspătă care părea a fi doar o amintire, amestec de vechi şi nou incompatibil.
Îmi alungai cocorii spre zări neştiute, ducând cu ei murmurul apelor, serenitatea nuferilor, mirosul algelor la ceas de seară, parfum cunoscut de stuf şi papură,  iar printre strigătele lor puternice se amestecau zeci de cuvinte nerostite.
Voiai să schimbi întreaga paletă de culori, golind de sens vivacitatea ierbii, a pomilor, a frunzelor, să laşi în urmă încăperile sufletului golite de strălucirea soarelui, cu pereţii pătaţi de umezeala însingurării reci, ca şi cum o mână nevăzută ar fi strivit bobiţe serbezi  de belladonna, un rău necesar în leacurile de iubire.
Cu un surâs blajin aş fi putut crea o punte între ieri şi mâine, aş fi putut rosti o incantaţie, aş fi putut face ceva, orice ar fi conţinut un strop de magie pentru ca acea minune ce părea pe sfârşite să mai reziste, să mai rămână puţin printre noi şi hotărârea mea părea să te sperie, să facă al tău acoperământ falnic, în culori de miere aurie şi bronz topit, incandescent, a se clătina în unduiri uşoare.
Te-ai fi putut ascunde sub mângâierea unui suflet de mamă ce-şi alintă puiul pe-nserat, printre ramuri ce doar în vis erau lipsite de vlagă, la o răscruce de poteci pe care paşii trec rar, din ce în ce mai rar în zilele caniculare, dar nu, tu vrei a te făli cu apropiata ta sosire.
Îţi voi mai da o şansă, conjurându-te să-ţi mai amâni venirea, îţi voi alege cea mai preţioasă ramă pentru a-ţi răsplăti aşteptarea, transformându-te în icoană a prosperităţii, însă nu acum. Curând. Mai întârzie pe drumurile-ţi străbătute în ultima vreme, mai dă-ne un răgaz cât de mic!
Nu te alung definitiv, însă nu sunt pregătită, încă, a te întâmpina cum se cuvine.
Eşti, după cum se ştie, un călător neobosit ce străbate meleaguri pe care le-am văzut numai în închipuire.
Tu eşti doar pelerinul-toamnă.

Ce s-a mai scris pe aceeaşi temă „Pelerinul”, folosind aceeaşi duzină de cuvinte (mama, iubire, blajin, mana, parfum, rau, minune, acoperamant, punte, nou,vechi, icoana), găsiţi la Eddie în tabel.

Reclame

20 de gânduri despre „Pelerinul”

  1. Bine ai revenit, Ella dragă! Mi-a fost dor de tine. Vremea e capricioasă şi în răcire şi pe la noi, dar dacă vara ta a fost aşa pare o mare aiureală. Trebuie să trec pe la tine, poate că-mi revine şi mie cheful de bloggereală… 😆 Să ai zile senine, însorite şi călduroase! ❤ Mai ştii, s-o îndura vàra să zâmbească şi pe la voi dacă o rugăm frumos. 😘

   Apreciază

 1. Am trecut pe aici inainte, dar nu am stiut ce sa scriu. E frumos ce-ai scris (ce banalitate, faţă de ceea ce simt). 🙂 Imi place toamna, sunt pregatita (si) pentru ea. 🙂
  Nici acum nu stiu ce sa scriu, dar voiam sa stii si tu ca nu stiu. 🙂
  Zi frumoasa iti doresc!

  Apreciat de 1 persoană

  1. Mi se întâmplă și mie de multe ori să nu știu ce să comentez după ce citesc un articol, dar să-mi doresc să las totuși un semn al trecerii mele pe acolo. Și la tine am citit și nu am lăsat comentariu, asta e… Mulțumesc, Diana pentru trecere și semn! O și frumoasă și ție! 🙂

   Apreciază

 2. M-a atras mai întâi Enya și am reascultat-o, citind…Și a început să mă captiveze textul, cu toată nostalgia trăită când vara pleacă, numai ea știind unde, lăsând toamna să spulbere pomii… ”Nu te alung definitiv, însă nu sunt pregătită, încă, a te întâmpina cum se cuvine.”
  Poate niciunul din noi nu este pe deplin pregătit, deoarece vara aceasta a fost o lungă vară fierbinte, la mine și cu emoții adăugate peste zilele caniculare, dar o vară superbă în ansamblu!
  O toamnă calmă, caldă și bogată îți doresc, Dana dragă!

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s