Zâmbetul unui spirit rebel

imagine: Pinterest

După îndelungi căutări fusese găsit şi scos în lume ultimul rătăcitor sihastru.

Avea un zâmbet clar, o anumită blândeţe imprimată pe chip de viaţa aceea petrecută în tăcere, iar în priviri i se putea citi o anume inteligenţă nativă. Mulţi credeau că a dus o viaţă tristă, dar el ştia că, în esenţă, chiar şi atunci când eşti cu cineva sau în mijlocul mulţimii tot singur eşti.

Doar pe tine te poţi baza. Doar la tine poţi găsi sprijin şi ajutor. Nu ai ce face. După ce reuşeşti să afli asta şi să o înţelegi, singurătatea poate deveni o alegere. Nu mai ai nevoie de o altă voce, reală sau nu, care să-ţi transmită un anumit mesaj atemporal. Capeţi o anumită siguranţă în gesturi, în atitudine, ţi-e suficientă o clipă de tăcere care se poate prelungi atât cât vrei tu sau chiar la nesfârşit. Ţi-e bine cu tine şi cu gândurile tale pe care le auzi din ce în ce mai clar, iar forfota şi alergarea după lucruri efemere îţi devin străine, cu totul.

Ceasul nu îţi mai arată ora, o oră oarecare care-şi pierde valoarea, însemnătatea şi atunci poţi renunţa cu uşurinţă la el. Redevii copil ori de câte ori vrei să o faci, sau, mai bine zis, redescoperi copilul acela interior care, până atunci, aşteptase resemnat să-i acorzi atenţia cuvenită. Lumea privită prin ochi de copil are întotdeauna o altă valenţă, o altă dimensiune, culori şi sunete mai puternice, emoţii mai vii, mai sincere, mai autentice.

Ţi-e bine aşa şi starea aceasta ai vrea să dăinuie la nesfârşit. Reuşeşti să o porţi cu tine, să o ţii aproape de suflet atâta timp cât vacarmul exterior nu te ajunge. Revezi cu ochii minţii toate acele cărţi citite cu sufletul la gură, care te-au purtat prin atâtea şi atâtea lumi, iar zâmbetul prinde a înmuguri timid, la început, pentru ca mai apoi să aibă tot mai mult curaj, punând stăpânire pe întreaga ta fiinţă. Şi ce bine e să zâmbeşti prin toţi porii!

Poţi fi smuls, cu brutalitate uneori, din starea aceasta de autosuficienţă şi trimis înapoi în lumea prea grăbită pentru ritmul tău, prea avidă de senzaţional şi efemer, iar zâmbetul se stinge, puţin câte puţin, lăsând în urma lui o grimasă, falsă amintire a ceea ce a fost.

Şi toate merg mai departe, într-un iureş care te absoarbe zi de zi, făcându-te să uiţi care sunt cu adevărat valorile de care sufletul tău are nevoie pentru a zâmbi. Te încăpăţânezi să regăseşti starea aceea perfectă şi, poate, pentru scurt timp, reuşeşti. Apoi, îţi dai seama că timpul nu poate fi oprit, că nu tu eşti stăpânul său, oricât de mult ai încerca să-l amăgeşti.

Viaţa dăinuie. Găseşte mereu o cale să perpetueze.

Ultimul rătăcitor sihastru a fost scos în lume, iar chipul său radia de zâmbet. Zâmbetul unui spirit rebel.

Ce s-a mai scris cu aceeaşi duzină de cuvinte (voce, mesaj, atemporal, siguranta, clar, blandete, tacere, minute, inteligenta, carti, ora, copil) sau pe aceeaşi temă, găsiţi la Eddie în tabel.

Reclame

12 gânduri despre „Zâmbetul unui spirit rebel”

 1. „Ce bine e să zâmbeşti prin toţi porii!” Cam aşa am zâmbit citind rândurile tale, ştiind adevărul liniştii, al tăcerii, al calmului. Sihastrul poate reveni oricând in lume – ştie că nu-i va fi greu să se retragă când vrea. 🙂
  Iti doresc sa ai zile senine, Dana draga! ❤

  Apreciat de 1 persoană

 2. ”Doar pe tine te poţi baza. Doar la tine poţi găsi sprijin şi ajutor”.
  Se mai întâmplă ca și alții să se bazeze pe tine iar atunci e un pic mai greu, dar nu imposibil.
  Citesc cu drag ce scrii, câte fragmente, atâtea adevăruri!
  Îți las cele mai bune gânduri! 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Aici era vorba de ajutorul acela pe care trebuie să ţi-l dai ţie, în momentele de răscruce. O mână putem întinde atunci când cineva are nevoie de ea, căci oameni suntem. Îţi întorc gândurile bune cu drag, Mirela! 🙂 Mulţumesc! ❤

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s