Anticariatul din centru

La anticariatul din centru găsim așezate pe rafturile îngălbenite de vreme zâmbete rătăcite cândva între răsărit și apus.

Pitite pe polițe iluzorii stau clipe de libertate alese în mod aleatoriu, momente în care poți renunța la orice decizii lăsându-te în voia liniștii ce împresoară totul în jur, chiar și suflete care se simt la fel de ușoare ca un fulg sau o pană ce plutește purtată pe aripi de adieri primăvăratice.

Secundele par trase de un fir nevăzut prin inelul imperturbabil al vremurilor spre porțile deschise ale amintirilor, mereu fără paznic, într-o rotire continuă de carusel, cu o mișcare regresivă, din ce în ce mai apropiată de punctul de plecare, de origini.

O mască lăsată deoparte, pe un alt raft, pare o transpunere a timpului grăbit în nisip măsurat de o clepsidră ce a rămas neîntoarsă.

Ceva mai departe de ochii curioși se ascund serile liniștite, relaxante, confortabile care pot transforma în vers opac orice scenă înmărmurită în eternitatea amintirilor ca o piesă de teatru auzită cândva la radio, pe furiș, sub pătura roșie făcută cort deasupra gândurilor obosite de atâta alergătură.

La anticariatul din centru intrăm plini de încredere, cu siguranța că oricât de osteniți am fi vom găsi în cel mai neașteptat ungher liniștea aceea deplină după care jinduim de atâtea ori.

Acolo ușile nu sunt nicicând ferecate, intrarea e bine luminată, primitoare, conferind instantaneu o stare de bine.

Vânzători nu sunt. Fiecare își alege cele de trebuință lăsând altceva la schimb. O singură condiție este- ca totul să fie cât mai vechi, mai drag, mai aducător de bucurie.

La anticariatul din  centru îți poți lăsa gândurile să se odihnească în cel mai comod fotoliu și privirile să rătăcească peste rafturi nevăzute altora sau să scotocească prin sertare nedeschise încă.

La anticariatul din centru posibilitățile sunt infinite.

***

Ce s-a mai scris pornind de la cele 12 cuvinte (libertate, aleatoriu, pana, radio, incredere, decizii, masca, vers, opac, scena, fir, transpunere) sau pe aceeași temă găsiți la Eddie în tabel.

14 gânduri despre „Anticariatul din centru”

 1. Frumos anticariatul din centru … si atat de efemer! 🙂
  Aici nu am anticariat, cartile vechi le gasesc doar prin targuri (uneori de carte) sau pe diferite siteuri, dar nu pot nicaieri sa gasesc farmecul unui anticariat! Imi place si imaginea !
  O duminica frumoasa si o saptamana noua cu spor, draga Dana!

  Apreciat de 1 persoană

 2. La anticariatul din centru, te poti regasi pe tine, copilul ignorat, (uitat de problemele grijile si îngrijorarile adultului grabit) inocent, care se juca, simtea, gândea, empatiza, plângea, suferea, se bucura, râdea, dansa si iubea neconditionat. E minunat sa petrecem vreme cât mai îndelungata la anticariatul din centru. 🙂
  O seara si o saptamâna binecuvântata cu liniste si pace în Suflet, draga Dana !

  Apreciat de 1 persoană

 3. Atmosfera din anticariat ma intristeaza, intr-un fel, stiind ca acolo sunt in rafturi carti la care unii au renuntat pentru ca aveau nevoie de bani – dar au facut, indirect, o bucurie celor care iubesc cartile dar nu si le pot permite noi, cu acel parfum caracteristic, ci numai pe acelea cu parfum de viata, de amintiri ale altora.
  Mi-ar placea mult mai mult un anticariat ca cel descris de tine cu atata sensibilitate.
  Iti doresc sa ai o saptamana minunata, Dana draga! ❤

  Apreciat de 1 persoană

 4. Ce placuta este atmosfera intr-un astfel de anticariat!
  Imi place ideea de a fi intr-un loc cu posibilitati infinite!
  Poate ne intalnim pe acolo, cine stie cum si in ce fel! 🙂
  O saptamana minunata, draga Dana si cu multe lecturi frumoase! ❤

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s