Zâmbește toamna-n suflet cu parfum de măr

 Pe aleile dintre blocuri se amestecă mirosurile toamnei. Ici, o gospodină pregătește zacusca ce o va ajuta să mai treacă un prânz în postul crăciunului; dincolo o alta combină cu îndemânare culori și arome în borcanele cu murături. Cireșul din colțul blocului s-a îmbrăcat în straie arămii și-i mândru tare, purtând deja la capătul cel mai aproape de pământ al tulpinei manta călduroasă din frunze pe jumătate adormite, celălalt capăt îndreptându-se semeț spre soarele molcom. Apropiindu-mă de scară adulmec mireasmă de măr ”proaspăt storcit în ciubăr de stejar”, ca-n zilele târzii de vară, când vacanța era pe sfârșite, în grădina cea mare a bunicilor. Și se mai simțea ceva nedefinit, ca o livadă înflorită în arșița verii. Curios amestec. De unde or fi venind miresmele acestea?!? Aveam să aflu după doar câțiva pași. La ieșirea din bloc, tanti Mari își făcea cu ardoare semnul crucii înainte de a porni spre cimitir.

Așa voia să-i spunem, Mari, „că nu-s eu vrednică de a purta asemenea nume însemnat, Maria, cum m-au numit nașii la botez, ne zicea zâmbind. Mâine-i Sântă Marie Mică și am primit de azi cadou un parfum că să mă primenesc atunci când oi merge la biserică. Da’ eu spun că nu se cade, așa că l-am încercat azi ș-apoi oi mai vedea când…”

Lasă, tanti Mari, că-i bun oricând, îi zic eu împăciuitoare. Dar cum se numește, că tare frumos mai miroase? „Să vii mai spre seară să-l vezi, că eu nu mă pricep. Aveam unul care-mi amintea de livada noastră de meri, de acasă și i-am păstrat sticluța goală că tare-i frumoasă, iar băieții mi-au luat unul doar-doar m-or despărți de flaconul vechi, da’ eu tot nu l-am aruncat că era dar de la Dânsul, da’ acu nu se mai găsește.”

Nina Ricci ~Fille d’Eve ~Lalique Perfume Frosted Apple Bottle 1950s -Pinterest

Întotdeauna vorbea cu respect despre soțul ei, așa cum se obișnuise de mică. Fuseseră vecini, în satul lor tihnit, iar el o protejase întotdeauna de colegii mai neastâmpărați, de muncile ce i se păreau prea grele pentru o ființă așa de plăpândă, în aparență, de tot ceea ce i-ar fi putut dăuna în vreun fel. Și când sosise ceasul ea îl alesese cu sufletul deschis pentru a-i fi alături pe drumul lin al vieții.

 Făcu un gest a „știu eu mai bine” și se îndepărtă cu pași surprinzător de ușori pentru vârsta ei.

Negreșit am să vin spre seară, mai apuc să-i spun înainte de a dispărea după colțul blocului

Nu era chiar bătrână, iar asta se putea vedea din gesturile ei oarecum repezite, din mersul sprinten și lumina din ochi, dar o tristețe imensă o năpădise la pierderea soțului, de credeam că o vom pierde și pe ea în curând. Apoi liniștea și împăcarea cu destinul o ajutaseră să meargă mai departe pas cu pas, zi după zi.

Își surghiunise sufletul într-o veșnică toamnă târzie așteptând împăcată reîntâlnirea cu cel ce-i fusese alături o viață.

Spre seară, parfumul a devenit al meu însoțit de vorbe blânde. ”Păstrează-l, se potrivește mai bine tinereții tale. Să-ți poarte noroc!”

O durere scurtă și ascuțită îmi străbătu pieptul, ca o părere de rău ce așteptase răbdătoare pentru a se instala definitiv. Roșul nu-mi mai zâmbește dintre ramurile golașe, frunzele nu mai sunt verzi, ci s-au așternut în covor foșnind arămiu sub pași grăbiți. Vor ține de cald pomilor până spre primăvară, înfruntând chiar și gerurile cele mai mari cu ultimele lor puteri.

Dar mi-am făcut provizii înmiresmate, așezate în straturi protejate cu hartie, pe care le voi transforma în delicioase comploturi și tarte îmbietoare cu miros de toamnă bogată. Vor fi frânturile mele de vară târzie rătăcite prin bucătăria verzuie, în timpul zilelor geroase.

Zâmbește toamna-n suflet cu parfum de măr.
Și zilele-nsorite și-au potolit ardoarea
Mi-s clipele aurite, mi-i gândul mai ușor
Și nu mai doare timpul ce nu-și oprea mișcarea
Nicicând.
E totul calm și calde-s tăcerile de-o clipă
Ca razele mai blânde ce mângîie suav
O trecere calină ce s-ar mai vrea grăbită
Dar forfota-ncetează și ceasul e mai grav
Tăcând.

imagine:

 Pentru tema aleasă de Elina ”Parfum de mere”  mi s-a părut potrivit Hugo Boss Boss Orange ce se deschide cu note proaspete de măr roșu zemos, lăsând apoi locul unui buchet de flori albe și de portocal african, stingându-se treptat în esențe fine, lemnoase de santal, măslin, vanilie. Aduce cu el prospețime și energie pentru o zi cu adevărat reușită, în care crezi că tot ceea ce îți dorești a împlini chiar este posibil, o aură de senzualitate și bună-dispoziție.

Celelalte povești parfumate sunt așezate în tabelul Mirelei, ca de obicei, gazda și inițiatoarea acestui proiect longeviv – Clubul condeielor parfumate.

 

29 de gânduri despre „Zâmbește toamna-n suflet cu parfum de măr”

  1. O poveste cu adevărat parfumată! Așa de mult mi-a plăcut! Nu știu de ce, inițial i-am atribuit doamnei Mari miros de tămâie și tristețe, apoi cu o măiestrie a condeiului m-ai făcut să zâmbesc și să îmi umplu sufletul cu parfum de mere! Mi-a fost tare dor să te citesc, Dana dragă! Mulțumesc!
    O zi minunată să ai!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Dragă Dana, de câte ori citesc o povestea de-a ta, simt căldura care răzbate din fiecare rând sau cuvânt. Sinceritatea ta debordantă lasă acest sentiment de liniște, seninătate și chiar bunătate, aș spune, să răzbată din tema poveștii, indiferent care-ar fi ea.
    Ai pus parfum și gust din belșug, bun, savuros, de toamnă bogată! ”Provizii înmiresmate pentru zilele geroase!”
    Da, zâmbește toamna-n suflet cu parfum de măr.
    Și zilele-nsorite și-au potolit ardoarea
    Și bine au făcut, că simțeam nevoia de răcoare, căldură și parfum de mere!
    Îmi place mult parfumul ales de tine, Hugo Boss Boss Orange, o esență fină de lemn prețios și vanilie , îmbinată cu mere roșii, zemoase.
    Mă bucur, ca de obicei, când ne reîntâlnim! Îmbrățișări!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Mi-e tare drag să mă întâlnesc de fiecare dată cu poveștile parfumate și condeiele celor care le scriu. Cred că de aceea a devenit o plăcută „obligație” pentru mine să răspund prezent la fiecare apel al Clubului.
      Va citesc de fiecare dată cu mare drag., iar tu ne încânți mereu cu felurite miresme și povești inedite.
      Mulțumesc, Mirela dragă! Îți întorc îmbrățișările cu drag. 😊❤

      Apreciază

  3. Iti multumesc ca ai asternut pentru noi toti o poveste atat de delicat parfumata cu dragoste si bland parfum de mere…
    Curge atat de lin povestea ta si parca o vad cu ochii mintii pe dna Mari pentru care Maria inseamna un nume in fata caruia te inclini, pe dna Mari cea care poarta cu sine parfumul fidelitatii pentru Dansul!
    M-a tulburat povestea ta!
    Cat despre acel Nina Ricci Fille d’Eve, nu-l cunosc dar il voi cauta 🙂
    Mi se pare a fi incheierea perfecta a oricarei povesti de dragoste, oricand, oriunde, in orice anotimp dar mai ales, toamna! ❤

    Apreciat de 1 persoană

    1. M-a atras tema de la bun început, iar fragmente din poveste au fost scrise în gând, în timp ce trebăluiam prin bucătărie, acum vreo două săptămâni, apoi am închegat conţinutul şi am aşteptat cu nerăbdare termenul stabilit pentru a posta. Îţi mulţumesc, Elina, pentru cuvintele tale, poveste, temă! ❤

      Apreciază

  4. Sa încep cu … draga Dana, ce mult mi-ai lipsit! Ma bucur sa te regasesc!
    Desigur ca toamna miroase a mere, asa afost decand lumea! De mica ma bucuram de laditele pline cu mere Ionatan, înfasurate de bunica în hartie … ca sa reziste mai bine!
    Dar povestea ta miroase alfel … a tamaie si o unda de tristete! Ai scris asa de frumos, multumesc!
    O duminica placuta, draga Dana!

    Apreciat de 1 persoană

  5. „Mi-s clipele aurite, mi-i gândul mai ușor
    Și nu mai doare timpul ce nu-și oprea mișcarea
    Nicicând…”
    …la impacarea cu sinele ma duce gindul. Si la calm, acceptare si multa, multa caldura.
    (Chiar mi-a fost dor de scriitura, de alergarea intre materiale, citirea si croirea de comentarii adecvate! )

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

VeroVers

Versuri din tinereţe - şi nu numai

ganduri

" Du-mă, fericire, în sus, şi izbeşte-mi tâmpla de stele, până când lumea mea prelungă şi în nesfârşire se face coloană sau altceva mult mai înalt şi mult mai curând". Nichita Stanescu.

Micile Mizerii

POVESTE CU PERSONAJE IMAGINARE, CONŢINUT AMBIGUU ŞI SFÂRŞIT NEDEFINIT

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

why is a raven like a writing desk?

writing letters to my thought mates

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Mala Teaha

photography, painting & color

lt.mala

ca o filozofeala si-n loc de...

Oala lumii

cu lingura prin oalele altora...

Texte pe față

Zic ce-am de zis

Doar un leu

Blog despre importanta fiecarui leu

Floare de Colt

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Kundalini

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

O carte nescrisă

Mă puteți citi pe monasimon.ro

Ramona spune

Am pareri si nu le pot tine doar pentru mine.

Colţ de suflet

Spațiu dedicat evoluției personale

DINCOLO DE MINE

in spatele tacerii, se ascunde tipatul

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

Se mai întâmplă

De obicei râd, dar uneori nu.

pogaciblog

Welcome to your new home on WordPress.com