Muguri de gând


E primăvară iar, în gânduri, căci afară nu zboară încă aripi străvezii de fluturi, nu se desfac pomii în muguri și nici lumina nu-mi pare solară. E primăvară nouă-n calendar, iar visul pare azi să se destrame în multe, infinite melodrame și totul ne zâmbește solitar. Nici stoluri de lăstuni nu se avântă, din păpădii doar scame se răsfrâng spre bolta cenușie și-nspre crâng, ca o durere surdă și zăludă. Într-o mult așteptată însorire sunt gândurile în zadar doar miere cursă, dintr-o inevitabilă resursă, de dor și amintire.
În năzuințele ei, de iubitoare a primăverii, totul se amestecase cu lumina difuză, aproape vineție, ca și cum zgura iernii ce nu se dădea plecată se așternuse peste ziua aceea ce ar fi trebuit să fie deschizătoare de drumuri senine. Își amintește de rânduieli precreștine, unele păstrate, menite a face traiul mai suportabil.
Se răzvrătește-n vene nevoia tot mai acută de verde, de nou, de mugur crud și soare blând. Se înnoiește timpul, se aprind focuri ceremoniale la răscruci, pe movile sau vârfuri de deal se strigă, peste sat, fetele de măritat, se afumă oamenii și vitele la picioare pentru a ține la distanță șerpii și animalele periculoase. Ritualic.
Sunt zile ce se-nșiră știut: Lunea Ciorilor, Marțea Vaselor, Miercurea Viermilor, Joia Iepelor, Vinerea Oarbă, Sâmbăta lui Sântoader sau a colivelor. Canonic.
Pomenirea morților: a bunicilor care atât au iubit-o, a tatălui care a fost parte din sufletul ei și model în viață, a tuturor celorlalte ramificații ale rădăcinilor din care își trage seva, puterea de a trăi frumos, și de a iubi mugurii ce plesnesc în fiecare primăvară spre noi împliniri. Cutumiar.
În ea cresc și se deschid spre înflorire ramificații verzi, cu sevă proaspătă, înmiresmată, ce și-a înnoit puterea în hibernarea din iarna care acum se încheie, promițând înfloriri spectaculoase. Pe creanga cea mai înaltă a vlăstarelor nou ivite din propria-i tulpină, zvâcnind spre cer în așteptarea luminii și a căldurii, își avântă trilurile măiastre o înaripată ce-anunță indiscutabil noul anotimp. O rază timidă de soare privește pe furiș peste umărul lumii ș-apoi se-ascunde din nou după nori.
Sufletul ei simte primăvara.
Cuvintele se-avântă în imaginația-i zglobie țesând povești și rime și arcuri peste timp din amintiri și doruri fremătânde. Transcriere.
Cu sufletul adunat în căușul palmelor își așterne trupul, manta fluidă, de-a dreptul pe pământul reavăn ca la-nceput de lume și așteaptă șoapta înfloririlor promise. Primordial.
Îi cântă o privighetoare-n zori lângă fereastră, triluri necunoscute, noi, de pasăre măiastră, se-avântă-n înfloriri suave ghiocei și gândul îi zâmbește blând, e primăvara ei. Teluric.
Neașteptat soarele împarte lumea în felii: una albă, una cenușie, alta străvezie și ea privește viața cu alți ochi, ca abia trezită dintr-un vis despre primăvară. E reală, e magică și chiar a-nmugurit.
Apoi, ca scuturându-se de o picoteală nesfârșită, zâmbește galeș lumii dezmorțite. În fond, ce-i primăvara? Surâs înflorind în colțuri de buze, freamăt ce deșteaptă natura, pioșenie, rugă înălțată spre înalt ce se întoarce binecuvântând pământul, bucurie, dăruire, mărțișor, lepădarea cojoacelor, înflorire, iubire, neliniște, viață. Și ea, cine e ea? Poate chiar primăvara.

Publicitate

12 gânduri despre „Muguri de gând”

  1. Minunata si profunda proza! Gândurile bune exprimate în cuvintele, scrise sau vorbite, au puterea de a învia mortii din morminte ! Felicitari !

    Binecuvântari supreme, eterne, perene, în orice timp si-n orice vreme!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

why is a raven like a writing desk?

writing letters to my thought mates

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Mala Teaha

photography, painting & color

lt.mala

ca o filozofeala si-n loc de...

Oala lumii

cu lingura prin oalele altora...

Texte pe față

Zic ce-am de zis

Doar un leu

Blog despre importanta fiecarui leu

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

Floare de Colt

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Kundalini

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

O carte nescrisă

Mă puteți citi pe monasimon.ro

Ramona spune

Am pareri si nu le pot tine doar pentru mine.

Colţ de suflet

,,Desenează-ţi viața ȋn culorile preferate! Stă ȋn puterea ta!''---Florina Popa Dumșe

DINCOLO DE MINE

in spatele tacerii, se ascunde tipatul

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

Se mai întâmplă

De obicei râd, dar uneori nu.

pogaciblog

Welcome to your new home on WordPress.com

De-ale Dianei

Lifestyle & blogging

MiluJurnal

Jurnal de lectură, călătorie, capricii și delicii

ialinascrie

Drumuri spre lumina

Dana Fodor Mateescu

Poveștile mele sunt vii și mă scot din minți. Mă rod pe dinăuntru. Le cert și le iubesc, le mângâi, apoi le gonesc, le ucid și le readuc la viață. Sunt ale mele. Uneori, mă îmbracă de sus până jos, mi se prind în păr, la gât și pe fiecare deget. Eu însămi sunt o poveste.

blogdezâmbit

,,Zâmbetul este fericirea care se află chiar sub nasul tău.''

%d blogeri au apreciat: