Parfumul dansului

 

Printre risipirile de zi cu zi, tot mai des, răzbate nostalgia unor clipe demult uitate. Se spune că amintirile cele mai clare ar fi false, dar aceasta nu era, știa sigur, fiind învăluită doar în miresme, foșnet de mătase și aspect de unghii stacojii.

Un parfum din care păstrase vagi urme de arome, iar când părea că-l recunoaște la o anumită persoană, tresărea involuntar, căci era de atunci, din zilele învăluite într-o armonie perfectă, mai exact din serile în care pe jumătate adormită simțea mângâierea lină a mamei și șoapta care o anunța de plecarea ei.

Apoi, totul se pierdea într-o ceață luminoasă, purtând-o într-un somn odihnitor până spre dimineață, când se făceau simțite, din nou, foșnetul, parfumul, șoapta. Îl denumise parfumul dansului și ori de câte ori era folosit știa că ei, părinții, merg într-un loc încărcat cu magie, unde toți cei prezenți purtau sclipiri necunoscute.

Își imagina locul acela străjuit de falduri grele din catifea, mătăsuri fine, cu podele strălucitoare și tavane înalte bogat ornamentate cu stucaturi aurii, ca niște ghirlande ce răsuceau amețitor lăstari fraged spiralați, frunze de laur,  bobițe adunate în ciucuri cu forma inconfundabilă.

Bunăstarea și veselia erau prezente, adăugând mai multă prețiozitate locului și așa plin de fast. Perechi fericite se mișcau în același ritm cu pași ușori, asemeni unor fantasme ivite dintr-o prea bogată imaginație.

 

Acum primăvara îi zâmbea în ferestre strecurând raze jucăușe de soare, asemeni unor bijuterii nepreţuite, printre draperiile pe care încă nu reușise să le deschidă. Foșnetul mătăsii, catifeaua, sclipirile stacojii ale unghiilor, toate erau prezente, aparținându-i de ceva vreme. Un zâmbet cald îi înflori în colțul buzelor, iar parfumul… aroma aceea știută pe care o descoperise, nu de mult, plutea parcă în încăperea caldă, îmbiind la visare.

Găsise, întâmplător, un parfum ce aducea foarte mult cu cel pe care îl cunoștea   atât de bine. Bijou D’or- Black Onix, cu note floral-fructate vibrante și senzuale,  un amestec încântător de bergamotă, magnolie, piersici, pepene galben, mandarine și Ambrette, care lasă locul aromelor de frezie, orhidee, violete, trandafir de Damasc, prune, iasomie și lăcrămioare, stingându-se apoi în adieri de cedru, vanilie, mure și mosc.

Reușea să-i transmită o stare de bine, de freamăt cald, de unduiri perfecte ale gândurilor în cuvinte, de armonie interioară, liniște, împăcare.

*

E dansul frenetic al primăverii
Parfum de petale
Freamăt de culoare
Timp armonios al redescoperirii.
A înțeles că viața e un dans neîntrerupt, că vrei sau nu ești pe ring și nu-l poți evita după bunul plac, fiind mereu parte din tine şi chiar de ar apărea riscul unei luxaţii, a unor dureri, insuportabile uneori, era hotărâtă să se avânte în acel dans, să-l trăiască până la sfţrşit. 
Fiecare dintre noi trece prin aceleași etape de învățare, dezvoltare, căutare a perfecțiunii, fără putința de a evita vreuna.
Oricâte abilități am avea, oricât de aproape de împlinire am fi, ne vom găsi propriul colțișor în care ne vom lăsa purtaţi pe aripi de dans. 
Ringul e încăpător pentru toţi, ne poate susţine sau doborî.
Dansați??? 🙂 
Această poveste e scrisă pentru Clubul Condeielor Parfumate a cărei următoare temă va fi „Parfumul seducţiei”, în 23 aprilie, aleasă de Ella.
Reclame

23 de gânduri despre „Parfumul dansului”

 1. „Thought of you” … este numele original al filmuletului si se potriveste mai bine cu … parfumul ! Un miros te poate duce cu gandul la o persoana draga sau la cineva pe care vrei sa-l îmbratisezi dar … dispare! Imi place parfumul ales de tine, este grozav!
  Sa ai o duminica parfumata si frumoasa, Dana!

  Apreciat de 1 persoană

 2. Ce frumos spus: „Viața e un dans neîntrerupt”! Fara repetitii si fara reluari! Si oricum ar fi sa fie, este fain sa-l joci si ideal ar fi sa incerci sa o faci cat mai bine, pentru a simti bucuria fantastica a jocului perfect! 🙂

  O duminica excelenta si o saptamana la fel, draga Dana! ❤

  PS. mai inscrie-te in tabel o data, pentru ca de acolo da o eroare. 😦

  Apreciat de 1 persoană

  1. Asta încercăm cu toţii- să ne facem viaţa cât mai plăcută, chiar de o privim ca pe un joc, un dans, o întâmplare, ciudată uneori, fantastică sau doar obişnuită- să ne aducă bucurii, împliniri… 🙂 Săptămână minunată şi ţie, Suzana!

   Apreciază

 3. Am citit ascultând celebrul și preafrumosul Oblivion al lui Astor Piazzola…Cât geniu au unii artiști și cât de fericiți suntem noi să ascultăm…Cât de multă bucurie aduce arta de calitate! Fie că este un parfum fin, o pictură reușită, o muzică emoționantă, un dans. Sau o poveste, așa cum este aceasta. Scrii atât de plăcut și calm, atrăgător, dar și provocator…”Ringul e încăpător pentru toţi, ne poate susţine sau doborî. Dansați??? 🙂”
  Da, desigur că dansez, până în ultima secundă și chiar mai mult decât atât! Etern!!! 😉 :*
  Ca și parfumul ales, ai reușit să transmiți o stare de bine, de ”armonie interioară, liniște, împăcare”.
  Dragă Dana, prezența ta aduce un plus de noblețe Clubului nostru și îți sunt recunoscătoare pentru acest lucru. O zi încântătoare îți doresc! 🙂

  Apreciat de 2 persoane

  1. Ai dreptate când spui că unii artişti au geniu şi reuşesc a ne lumina clipele prin operele lor. Orice artist este atins de geniu, chiar dacă unii nu reuşesc a-i face faţă sau chiar a-i accepta darul, gândesc eu… Mă bucur că ai răspuns atât de frumos invitaţiei mele la dans-„Etern!!!”. Mulţumesc pentru cuvintele tale frumoase! Să avem o zi reuşită, cu bucurii! 🙂

   Apreciază

 4. Metafora vieții ca dans, pe care să o dansezi desculț, simțind sub tălpi pământul și, deopotrivă, Cerul. Știți? Cioran sau Paler (nu-mi mai amintesc exact) spunea că fiece cântec, oricât de frumos ar fi, se sfârșește. Și dansul la fel prin analogie. Îmi place să cred că după ce se stinge totul mai există o pâlpâire. Trebuie să mai fie.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, Paler a zis.”Oricât ar fi de frumoasă o melodie, vine o clipă când ea e acoperită de tăcere.”şi dansul la fel, zici tu, şi orice altceva are sfârşit în mod normal, dar de rămas rămâne ceva după acest sfârşit, ai dreptate, un acord, un gând, o amintire… „ceva”. Mulţumesc, Simona, pentru trecere şi cuvintele tale! 🙂

   Apreciat de 1 persoană

 5. Intotdeauna am spus ca amintirile au miros si in plus ca ele si l pastreaza si inceputul povestii tale exact asta sustine🙂
  Ai impletit fermecator tandretea olfactiva a acestei amintiri cu idee de „viata ca un ring de dans”…cat de adevarat…
  Nu conteaza priceperea, nici chiar ritmul…conteaza sa nu te opresti…
  Parfumul ales de tine pare profund si interesant, nu l cunosc dar tare mi ar placea sa l port🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Da, amintirile au parfum sau parfumul ne poartă amintirile pe braţe, amestecându-le printre trăirile de zi cu zi. Parfumul e dulce şi răcoros, suav şi feminin, îmbietor şi puternic în acelaşi timp. Păcat că e aproape gata. Mulţumesc de trecere, cuvinte, gânduri. O seară frumoasă! 🙂

   Apreciază

 6. Dincolo de valul de amintiri pornit de povestea ta imi place ideea vietii ca un dans. 🙂 Si vreau sa dansez acest dans cat de mult e omeneste posibil. 🙂 Cine nu vrea?! 🙂 Cand iubesti dansul mergi inainte, chiar daca… te doare o glezna. 🙂
  Foarte frumoasa poveste, cu fosnet de matase si sclipiri de nestemate asa cum sunt amintirile frumoase!
  Iti doresc sa ai o seara minunata!

  Apreciat de 1 persoană

 7. Un text elegant, delicat. De fapt e nota care te caracterizează. Mereu când scrii cu o temă dată mă păcălești, pentru că atunci când aflu zic: nu cred!
  De ce? Pentru că poezie în stare pură, pentru că „Parfum de petale/ Freamăt de culoare”.

  Apreciază

 8. Viata ca dans, Da, sunt de acord, mai ales ca niciodata nu ne oprim cu adevarat, chiar daca noi nu mai tinem umbra pamantului: sunt altii care ne poarta in amintirea lor. Dansul poate fi lin sau zbuciumat, cu o cadenta anume sau la intamplare, cam asa si in viata. O metafora foarte reusita cea propusa de tine. Eu deja imi imaginam o fetita in patutul ei, alinata de parfumul mamei si visand adultii cum danseaza 🙂

  Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s