Nemişcarea Urbană sau Statuile Vivante

„Trecutul e o-ncăpere din prezent în care intrăm mai rar. N-avem decât să deschidem o uşă, atât, şi suntem în trecut, iar uşa asta se deschide singură foarte des”- I. Vulpescu

Depinde de noi cât de mare facem pasul ce trece acest prag, ajungând în trecutul îndepărtat sau mai apropiat. Acum nu e vorba despre momente peste care s-a aşternut strat gros din pulberea amintirilor, ci de unele mai recente, stocate cu grijă, vii încă într-un colţ de memorie – Carnavalul de la Veneţia.  În februarie, a început în mod tradiţional cu „Zborul îngerului” lansat din turnul clopotniţei Bazilicii San Marco, reuşind să adune o mulţime impresionantă de oameni, în piaţa cu acelaşi nume, care privesc uimiţi de fiecare dată sub o ploaie de confetti şi  paiete; a continuat timp de mai multe zile cu grandioase spectacole acvatice muzicale, sunet de viori, săli de bal arhipline, focuri de artificii şi, nu în ultimul rând, celebrele măşti.

 Fiecare dintre strălucitoarele costume de epocă spunea o poveste întregită de diversitatea culorilor, formelor şi aspectului măştilor care reprezintă, de cele mai multe ori, personaje din comedia dell’arte, uneori sinistre, alteori vesele, uimitoare sau doar ciudate, acestea dând unicitate Veneţiei în aceeaşi măsură în care gondolele ce-i străbat canalele îi conferă aerul de poveste.

Veneţia este unică, dar poveştile se spun peste tot în lume, la fiece colţ de stradă, în spaţii închise sau deschise, atrăgându-ne prin diversitatea lor. Şi noi ne putem mândri cu ale noastre, mai ales că peste doar câteva zile va începe un eveniment de excepţie.

Parisul, cel puţin simbolul său, va fi prezent în Micul Paris, Steve Jobs, Coco Chanel, personaje inventate ad-hoc sau la a căror concepere s-a muncit enorm, grupuri statuare, vor putea fi admirate în a lor „Nemişcare Urbană”, transmițând mesaje și stări inegalabile tuturor celor ce știu să se bucure de ele.

Începând cu data de 30 mai în Bucureşti, timp de 7 zile, profesioniştii de la Teatrul Masca şi invitaţii lor din Austria, Olanda şi China ne promit o ediţie cu totul şi cu totul specială a Festivalului Internaţional de Statui Vivante.

Noaptea statuilor vivante va aduce alături artiști străini și români într-un parc al unuia dintre cele mai interesante muzee din București, Casa Filipescu-Cesianu, spațiu cu o aură specială, misterios și elegant, suficient de mare pentru a fi încăpător și destul de intim pentru a crea o stare cu totul specială celor care vor veni să asiste la acest moment atât de important al festivalului nostru.

Ediția a VII-a a Festivalului Internațional de Statui Vivante Masca – 2017 va fi un eveniment cultural fără precedent și cu siguranță deschizător de perspective!

Programul evenimentului este următorul :

– 30 mai – Deschiderea Festivalului (Noaptea Statuilor Vivante), Casa Filipescu –  Cesianu, ora 20.00

-31 mai – 1 iunie – Parcul Humulești (cartierul Ferentari)

-2 – 3 iunie – Parcul Crângași (cartierul Crângași)

-4 – 5 iunie – Parcul Herăstrău, intrarea din Șoseaua Nordului („Locul de la Roata mare”)

Spectacolele vor avea loc zilnic începând cu ora 16.00, totalizând un număr de 60 de reprezentaţii.

Nu doar munca asiduă va asigura perfecțiunea acestor statui sau grupuri statuare, ci și măiestria celor care le întruchipează.

Ar fi mare păcat să fii bucureştean sau un turist aflat în trecere şi să ratezi asemenea episoade stimulatoare ale imaginaţiei, putând măcar a imortaliza momente unice  şi, poate, cine ştie, vreodată vei avea parte de clipa ta de glorie.

14 gânduri despre „Nemişcarea Urbană sau Statuile Vivante”

  1. Acest festival a început cu ceva ani în urma (1996) la mine în oras (Arnhem – the Netherlands). Din 2005 a devenit „international” si de 2-3 ani, nu stiu exact la preluat si Romania! Daca vrei sa vezi mai multe ai aici un link.
    Seara frumoasa, Dana draga!

    Apreciat de 1 persoană

  2. Cand sunt anuntate astfel de evenimente mi se face dor de Bucuresti. 🙂
    Am vazut si pe aici „oameni-statui” si mereu ma voi intreba cum de reusesc sa stea atata timp nemiscati. 🙂 Doar si numai pentru asta ar trebui sa le lase oamenii cativa lei. 🙂
    Iti doresc sa ai o zi frumoasa!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Deci și pe la voi sunt statui vivante. Au antrenament de reușesc asemenea performanțe, dar de această dată este despre profesioniștii de la Teatrul Masca și invitații lor, fiind normal să ni se facă dor. O zi minunată să ai, Diana! 🙂

      Apreciază

    1. Așa este, iar tu ești privilegiată fiindcă locuiești în București. Să imortalizezi momentele, statuile și grupurile statuare, apoi poate le înglobezi într-o postare cu tema ”Miercurea fără cuvinte”. Zi frumoasă, Suzana! 🙂

      Apreciază

  3. Intamplator am dat peste acest blog si multumesc lui Dumnezeu ca am aflat ceva ce-mi doream de mult timp sa vad. Desi au mai fost 7 editii ale acestui festival nu am reusit niciodata sa aflu din timp cand se va desfasura si unde. Mii de multumiri ca ati postat despre acest festival, am distribuit pe google, facebook si twitter sa afle cat mai multi bucuresteni. O saptamana frumoasa si plina de evenimente placute va doresc ! ❤

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu

VeroVers

Versuri din tinereţe - şi nu numai

ganduri

" Du-mă, fericire, în sus, şi izbeşte-mi tâmpla de stele, până când lumea mea prelungă şi în nesfârşire se face coloană sau altceva mult mai înalt şi mult mai curând". Nichita Stanescu.

Micile Mizerii

POVESTE CU PERSONAJE IMAGINARE, CONŢINUT AMBIGUU ŞI SFÂRŞIT NEDEFINIT

psi-words

... loc de joacă pentru cuvânt. serios!

why is a raven like a writing desk?

writing letters to my thought mates

Cosmisian - Neoproză „smart emotional”

Mouelle Roucher „Eratele sunt mai bune decât ciornele publicate. Eratele sunt răzbirea unui scriitor care spune adevărul.” ~ Lucette „Degetele tale sunt definiția sofisticată a unui semn de carte perpetuu”

Mala Teaha

photography, painting & color

lt.mala

ca o filozofeala si-n loc de...

Oala lumii

cu lingura prin oalele altora...

Texte pe față

Zic ce-am de zis

Doar un leu

Blog despre importanta fiecarui leu

Floare de Colt

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

Kundalini

La capatul fiecarui curcubeu ne asteapta o comoara...

O carte nescrisă

Mă puteți citi pe monasimon.ro

Ramona spune

Am pareri si nu le pot tine doar pentru mine.

Colţ de suflet

Spațiu dedicat evoluției personale

DINCOLO DE MINE

in spatele tacerii, se ascunde tipatul

Oovi's Weblog

sunt... doar calator care vrand... nevrand... lasa un semn...

Se mai întâmplă

De obicei râd, dar uneori nu.

pogaciblog

Welcome to your new home on WordPress.com

De-ale Dianei

Lifestyle & blogging